Well Made Productions

Well Made Productions

A Raisin in the Sun

Well Made Productions

A Raisin in the Sun

  • Donderdag 13 oktober 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 13 oktober 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Na een uitverkochte zaal vorig seizoen komt dit najaar A Raisin in the Sun terug naar het Grand Theatre. Het tragische familiedrama is de Nederlandse bewerking van de Broadwayvoorstelling uit 1959. Het stuk ontketende destijds een kleine revolutie in Amerika: het was de eerste voorstelling op Broadway met een zwarte cast, regisseur en auteur. Niemand had verwacht dat het werk van Lorraine Hansberry ook nog eens uitgeroepen zou worden tot het beste toneelstuk van dat jaar.

De voorstelling vertelt een verhaal over familiebanden die buigen, maar niet barsten onder druk van onderlinge strubbelingen en sociale systemen. De familie Younger wacht met spanning op de uitbetaling van de levensverzekering van de overleden vader. Elk familielid heeft een eigen idee over hoe het geld het beste besteed kan worden: moeder Lena wil een huis kopen in een goede, witte buurt, zoon Walter Lee heeft zijn zinnen gezet op een investering in een drankzaak en progressieve dochter Beneatha bekostigt liever haar medicijnenstudie. De familieleden komen lijnrecht tegenover elkaar en hun dromen te staan.

“Regisseur Teunkie van der Sluijs heeft duidelijk een universeel, ­tijdloos drama voor ogen, waaruit maar al te duidelijk blijkt dat de ­thematieken van deze voorstelling nog steeds prangend zijn. Esther ­Duysker schreef een scherpe bewerking, die zowel moralistisch als ontwapenend is.

★★★★ Parool

“In Nederland wordt er, meer dan een halve eeuw na Hansberry, nog maar weinig repertoire geschreven vanuit een zwart perspectief voor zwarte acteurs. (…) Het jonge Well Made Productions doet een prijzenswaardige en meer dan geslaagde poging daar verandering in te brengen door ‘A Raisin in the Sun’ voor het eerst op de Nederlandse planken te brengen. (…) ‘A raisin in the sun’ verdient, kortom, een groot en een zo divers mogelijk publiek.”

★★★★ Trouw

“De familie Younger zijn mensen, met eigen dromen en gebreken. Mensen waarin iedereen zich kan herkennen. A Raisin in the Sun bedient een groots, cultureel divers publiek. En dat gebeurt niet vaak genoeg in het Nederlands theater.”

★★★★ Theaterkrant

tekst: Lorraine Hansberry | vertaling Esther Duysker | regie: Teunkie van der Sluijs | spel: Jetty Mathurin, Mandela Wee Wee, Samora Bergtop, Yorick Zwart e.a.