Via Berlin i.s.m. Berlage Saxophone Quartet

Via Berlin i.s.m. Berlage Saxophone Quartet

Breaking the Silence

Via Berlin i.s.m. Berlage Saxophone Quartet

Breaking the Silence

  • Woensdag 1 november 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 1 november 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Dramatisch liefdesverhaal op klassieke muziek

Muziektheatercollectief Via Berlin scoorde al diverse hits op Oerol en slaat nu de handen ineen met het Berlage Saxophone Quartet. ‘Breaking the Silence’ vertelt over liefde onder het juk van een dictatoriaal regime. Hij is componist, zij een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht, die naar hun gezamenlijke verleden voert. Ze ontdekt dat haar herinneringen niet stroken met de feiten. Heeft haar man haar verraden? Via muziek van Sjostakovitsj en oude tape-opnamen doet zij een ontdekking die haar leven zal veranderen.

De Ontmoeting met filosoof Coen Simon (nagesprek)
Tijdens deze Ontmoeting gaan we in gesprek met filosoof Coen Simon. Naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Oordeel zelf. Waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet (2017) reflecteren we vanuit een hedendaags perspectief op de voorstelling. ‘De paradox van deze tijd is dat geïndividualiseerd en geïnformaliseerd als we zijn niemand hetzelfde lijkt te willen, maar iedereen toch hetzelfde doet’, aldus Simon. Hoe verhoudt de voorstelling zich tot deze mogelijke schijn van individualiteit en uniciteit?
Biografie
Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en mede-oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next, Trouw en De Correspondent zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Het huishouden van onze verlangens, Wachten op geluk en Oordeel zelf. Hij won de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’ Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Egypte en Spanje.

De Ontmoeting met filosoof Coen Simon (nagesprek) Tijdens deze Ontmoeting gaan we in gesprek met filosoof Coen Simon. Naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Oordeel zelf. Waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet (2017) reflecteren we vanuit een hedendaags perspectief op de voorstelling. ‘De paradox van deze tijd is dat geïndividualiseerd en geïnformaliseerd als we zijn niemand hetzelfde lijkt te willen, maar iedereen toch hetzelfde doet’, aldus Simon. Hoe verhoudt de voorstelling zich tot deze mogelijke schijn van individualiteit en uniciteit? Biografie Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en mede-oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next, Trouw en De Correspondent zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Het huishouden van onze verlangens, Wachten op geluk en Oordeel zelf. Hij won de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’ Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Egypte en Spanje.

‘Toegankelijk en inspirerend filosoferen over de grote vragen van deze tijd is een kunst die slechts weinigen verstaan. Aan Coen Simon is dat meer dan toevertrouwd.’ – Rob Wijnberg, hoofdredacteur De Correspondent

“Krachtige theatertaal (…) Muzikale beeldende kunst (…) Schitterende Oerol locatie (…) Dit is een voorstelling die later dit seizoen door de theaters gaat reizen, en dat is terecht.”

★★★★ Theaterkrant

“Vorm en inhoud vallen perfect samen in muzikaal liefdesverhaal”

★★★★ Scenes

 

Concept Dagmar Slagmolen en Peter Vigh / Tekst Sophie Kassies / Regie Ria Marks / Muziek Berlage Saxophone Quartet: Lars Niederstrasser, Peter Vigh, David Cristóbal Litago, Eva van Grinsven/Juani Palop/ Choreografie Pim Veulings/ Compositie Dmitri Shostakovitsj, György Ligeti en Peter Vigh / Vormgeving Michiel Voet/ Met Dagmar Slagmolen en Porgy Fransen (stem) / Scenefoto’s Moon Saris en Nichon Glerum