Venice Baroque Orchestra

Venice Baroque Orchestra

met sopraan Julia Lezhneva

Venice Baroque Orchestra

met sopraan Julia Lezhneva

  • Vrijdag 18 november 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Wil je horen hoe levendig, spannend en kleurrijk de muziek van Vivaldi moet hebben geklonken in de hoogtedagen van de destijds in heel Europa razend populaire componist? Dan kun je nauwelijks een betere keuze maken dan een bezoekje aan het Venice Baroque Orchestra.

Vurige virtuositeit van Vivaldi en Händel

Zoals de naam van dit wereldberoemde orkest al aangeeft heeft het zijn roots in Venetië, net als Vivaldi. Onder aanvoering van oprichter Andrea Macon heeft het ensemble zich opgewerkt tot een van de belangrijkste Vivaldi-vertolkers. Tijdens dit concert hoor je diens vurige virtuositeit in enkele van zijn instrumentale werken, naast prachtige aria’s, vertolkt door de Russische stersopraan Julia Lezhneva, een gevierde naam bij ‘s werelds grootste operahuizen en concertzalen. Ook de muziek van twee belangrijke navolgers van Vivaldi komt aan bod: ‘wereldburger’ Händel en de vanuit het hof van Frederik de Grote opererende Carl Heinrich Graun, wiens zelden uitgevoerde opera’s onvermoede juweeltjes bevatten.

Andrea Macon

De Italiaanse dirigent, organist en klavecinist Andrea Macon – geboren en getogen in Treviso – maakte de afgelopen twaalf jaar furore in de NTR ZaterdagMatinee, vast onderdeel van de programmering van Het Concertgebouw, waar hij menig Vivaldi-opera dirigeerde. In 2021 ontving hij De Händelprijs van de Duitse stad Halle voor zijn toewijding aan de muziek van Händel. Eerdere winnaars waren onder anderen Cecilia Bartoli en Philippe Jaroussky.

Programma
Vivaldi: Concert voor fluit en strijkers RV 428 ‘Il Gardellino’
Vivaldi: Agitata da due venti (uit La Griselda)
Vivaldi: Sposa son disprezzata (uit Bajazet)
Händel: Brilla nell’alma (uit Alessandro)
Vivaldi: Concert voor twee cello’s en strijkers RV 531
Händel: Lascia la spina, cogli la rosa (uit Il Trionfo del Tempo e del Disinganno)
Vivaldi: Concerto Grosso nr. 10 (uit L’Estro Armónico)
Graun: D’ogni aura al mormorar (uit L’Orfeo)
Graun: Mi paventi il figlio indegno (uit Britannico)

dirigent: Andrea Marcon | sopraan: Julia Lezhneva

Dineren bij MUZE

In restaurant MUZE kom je in een sfeervolle ambiance in de stemming voor het concert of de voorstelling waarvoor je naar De Oosterpoort bent gekomen. We serveren hier naar keuze een drie,- of viergangen diner met klassieke gerechten op eigentijdse wijze gepresenteerd.

Bekijk menu en reserveer