Het Toneelhuis

Het Toneelhuis

Caligula

Het Toneelhuis

Caligula

  • Maandag 7 december 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 7 december 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Cassiers bewerkt toneelklassieker van Camus
Guy Cassiers is een van de meest gevraagde Europese theatermakers. Hij maakte zeer goed ontvangen bewerkingen van literaire klassiekers als ‘Duister Hart’, ‘De man zonder eigenschappen’ en het voor het Vlaamse en Nederlands Theaterfestival 2014 geselecteerde ‘Hamlet vs Hamlet’.
Albert Camus voltooide zijn stuk ‘Caligula’ over de wreedste onder de Romeinse keizers net voor de Tweede Wereldoorlog, maar het werd pas na de oorlog opgevoerd. Het werk is mede door de oorlogsgebeurtenissen geïnterpreteerd als een aanklacht tegen dictatuur en machtsmisbruik. Maar ‘Caligula’ is ook een confrontatie met de dood. Als zijn zus en minnares Drusilla sterft, beseft de jonge keizer dat alles eindig is. De eenzaamheid en wanhoop die dat bij hem losmaakt, verandert hem in een onberekenbare tiran. Scènes van ongekend machtsmisbruik en vernederende brutaliteit wisselen af met intieme filosofische dialogen waarin Caligula probeert door te dringen tot de zin van het bestaan.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een gratis inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Extra informatie

Extra informatie

Onderdeel van de Internationale Selectie.  Voorstellingen van internationale theatermakers en choreografen die hun naam ruimschoots bewezen  hebben op toonaangevende podia en festivals over de hele wereld.

“Cassiers slaagt erin twee uur lang te boeien met dit interessante maar ook weerbarstige materiaal. (…) Cassiers weet evenwel een fraai evenwicht te creëren tussen pakkende verhandeling en nerveuze actie, en met een aantal geestige passages ook lucht te scheppen. En er wordt goed geacteerd.” Lees hier de volledige recensie.

★★★★ De Volkskrant

“Caligula is een beklemmend stuk over de perversiteit van machtsmisbruik en losgeslagen idealen. De relevantie voor de eigen tijd ligt voor de hand. (…) De twee mannen zijn de enigen die het aandurven het verbaal tegen Caligula op te nemen. Dat levert wondermooie dialogen op die liefhebbers van teksttheater zullen verblijden.” Lees hier de volledige recensie.

★★★★★ De Morgen

Meer en meer wordt Cassiers een klassiek repertoireregisseur. En dat doet zijn theater deugd. (…) Deze Caligula is niet alleen een verdraaid fascinerend stuk, maar vooral een explosieve voorstelling.” Lees hier de volledige recensie.

★★★★ De Standaard

tekst: Albert Camus ∙ regie: Guy Cassiers ∙ met: Katelijne Damen, Tom Dewispelaere, Kevin Janssens, Johan Van Assche en Marc Van Eeghem