Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam

Medea / Simon Stone, naar Euripides

Toneelgroep Amsterdam

Medea / Simon Stone, naar Euripides

  • Vrijdag 20 februari 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 20 februari 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Bejubelde regisseur debuteert bij TA
De wereldwijd bejubelde Australische acteur, schrijver en regisseur Simon Stone is een van de meest gevraagde en bejubelde theatermakers in het internationale circuit. ‘Medea’ is zijn regiedebuut bij Toneelgroep Amsterdam. Stone vertrekt voor zijn versie vanuit de Griekse mythe en de tragedie van Euripides, maar schrapt teksten en personages om tot een nieuwe lezing te komen, waar het origineel nog doorheen schemert. Simon Stone mengt in zijn versie de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een kindermoordenares in de Verenigde Staten in de jaren negentig. Het resultaat is een rauw, enerverend, maar ook duister-humoristisch stuk.

Inleiding om 19.15

Inleiding om 19.15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding om 19.15 uur. Wouter Bakker geeft de inleiding en interviewt acteur Fred Goessens.
Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Interview regisseur Simon Stone

Interview regisseur Simon Stone

Simon Stone maakte eerder “knappe bewerkingen van klassiekers waarin alleen nog de plotstructuur van het origineel was overgebleven.”

Lees het volledige interview.

Medea anno 2015
De succesvolle arts Anna tracht haar leven na een gedwongen internering op te pakken. Na een mislukte poging haar echtgenoot te vergiftigen en haar herstelperiode in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin terug bij elkaar te brengen. Ze is bereid de affaire van haar man met een jongere vrouw te vergeven en een nieuwe start te maken met hem en de kinderen. Al snel blijkt dat hun toekomstplannen niet overeenstemmen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar echtgenoot, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de hel.

“Stone heeft de scènes zo messcherp door elkaar gesneden dat deze ‘Medea’ tegen alle deprimerende anekdotiek in een wonderlijke energie uitstraalt, die het publiek als vanzelf meesleurt in het onvermijdelijke.”

★★★★ Trouw

“weergaloos spel van Marieke Heebink”

★★★ de Volkskrant

“De regie is pakkend. Scherpe dialogen snijden elkaar, soms letterlijk, kruislings, op het immens lege, witte toneel waar de donkere as in het tweede deel langzaam naar beneden dwarrelt (een verwijzing naar het waargebeurde verhaal).”

★★★ Theaterkrant

“Herkenbare tv-taal gelardeerd met geweld, dat botst, schuurt en verontrust. Simon Stone maakt toneel om wakker van te liggen.” (..) “Heebink en Greidanus spelen uitmuntend toneel. Haar hoopvolle blik en verlegen, verzoenend lachje bij de vereniging zijn prachtig. De broze momenten van herstellend gezinsgeluk roerend en schrijnend. En het ontwapenende vertrouwen waarmee de kinderen hun moeder terug ontvangen hartverscheurend en huiveringwekkend.”

★★★★ NRC

“deze Medea laat je niet meer los”

★★★★★ Telegraaf

tekst: Simon Stone, naar Euripides ∙ regie: Simon Stone ∙ spel: Fred Goessens, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Gaite Jansen, Bart Slegers, Evgenia Brendes e.a.