Theater Utrecht

Theater Utrecht

Een soort Hades

Theater Utrecht

Een soort Hades

  • Donderdag 4 februari 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 4 februari 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Modern meesterwerk in grootse bezetting
‘Een soort Hades’ is een modern meesterwerk van de Zweedse toneelschrijver Lars Norén (1944) over een grote groep patiënten, hun familie en verzorgers in een psychiatrische inrichting, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hij portretteert met deze verschillende karakters de groeiende groep verschoppelingen in onze huidige maatschappij. Norén’s poëtische taal, gecombineerd met het muzikale handschrift van regisseur Thibaud Delpeut, maakt van ‘Een soort Hades’ een intieme, oprechte voorstelling. Het stuk wordt gespeeld door vijftien acteurs.

Inleiding om 18:30

Inleiding om 18:30

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een gratis inleiding om 18.30 uur. Deuren gaan om 18.15 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.
Luuk Verpaalen geeft de inleiding en interviewt Thibaud Delpeut, regisseur van ‘Een soort Hades’.

“Wie een verhaal met een kop en een staart verwacht, zit bij Een soort Hades verkeerd, maar wie de ’realiteit’ durft te omarmen beleeft een heel goede toneelavond aan dit portret vol mededogen.”

★★★★ Telegraaf

“Regisseur Thibaud Delpeut laat zijn spelersploeg zorgvuldig, kalm en beheerst bouwen. Hij volgt in zijn regie tempo, ritme en melodie van de tekst als is zij een partituur. Hij weet waar Norén diminuendo verdraagt en crescendo eist of afdwingt. (…) De toneelspelers en Delpeut verstrekken geen antwoorden, ze schuiven de puzzelstukken in een systematische waanzin langs elkaar heen en weer.”

★★★★ Theaterkrant

“IJzersterk spel in Een soort Hades” (..) “Ach, er is zoveel te genieten in deze voorstelling” (..) “Een voorstelling die intrigeert en vrijwel constant prikkelt”

★★★★ Scenes Magazine

“Thibaud Delpeut maakte van Een soort Hades een groots en fascinerend theaterproject over het leven op hellend vlak, zonder zekerheden. (…) Noréns gesticht is enerzijds een soort onderwereld, een schimmenrijk waar iedereen terechtkomt die doodgaat , of in dit geval die dood wil. Tevens is het een soort microsamenleving.”

★★★★ de Volkskrant

“Dit is Noréns toneelschrijfkunst in optima forma: waan en werkelijkheid, gevoed met ondertonen van mentale gebrokenheid, zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.”

★★★ NRC

“Een huiveringwekkende, prachtige ervaring”

★★★★ Elsevier

tekst: Lars Norén ∙ vertaling: Karst Woudstra ∙ regie: Thibaud Delpeut ∙ spel: Claire Bender, Peter Blok, Guy Clemens, Joost Bolt, Astrid van Eck, Bram Gerrits, Ruben de Goede, Hein van der Heijden, Wendell Jaspers, Jesse Mensah, Titus Muizelaar, Vincent van der Valk en Ilke Paddenburg.

De rol van Karina Smulders in ‘Een soort Hades’ is overgenomen door Ilke Paddenburg.