The Academy of St. Martin in the Fields

The Academy of St. Martin in the Fields

& Joshua Bell-Amerikaanse vioolvirtuoos

The Academy of St. Martin in the Fields

& Joshua Bell-Amerikaanse vioolvirtuoos

  • Vrijdag 10 januari 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 10 januari 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Click here for the english version.

J.S. Bach: Chaconne uit de Partita No. 2 in d, BWV 1004 (gearrangeerd voor viool en strijkers door Julian Milone) / Beethoven: Symfonie nr. 3 in Es op. 55 ‘Eroïca’ / Brahms: Vioolconcert in D op. 87
dirigent en viool: Joshua Bell

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Deuren gaan om 18.45 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Extra informatie

Extra informatie

Ieder jaar proberen we om de wereldtop binnen de klassieke muziek naar Groningen te halen. Deze concerten zie je in de serie Wereldsterren.

Amerikaanse vioolvirtuoos
In februari vergezelde de Academy of St. Martin in the Fields Janine Jansen, in januari keert het ensemble terug met een violist die misschien nog wel beroemder is: Joshua Bell. De carrière van deze briljante Amerikaan begon op vierjarige leeftijd toen hij op stukken elastiek het pianospel van zijn moeder probeerde te imiteren. Inmiddels is Bell een van de bekendste en beste musici ter wereld en verbluft hij zijn publiek met werken waar veel van zijn collega’s hun vingers maar liever niet aan branden.

Beroemd is het YouTube-filmpje, waarop een opmerkelijke tafereel te zien is dat zich afspeelt op een metrostation in Washington DC in januari 2007. Een violist met een honkbalpet speelt gedurende drie kwartier een aantal van de mooiste stukken van Bach. Ruim duizend mensen lopen voorbij. Sommigen geven wat geld en haasten zich daarna snel verder, een enkeling blijft even staan om te luisteren. Slechts één voorbijganger herkent hem: hier staat geen straatmuzikant, hier staat Joshua Bell, spelend op zijn driehonderd jaar oude Stradivarius ter waarde van 3,5 miljoen dollar. Twee dagen daarvoor stond Bell in een uitverkocht theater in Boston, waar een zitplaats gemiddeld honderd dollar kost en hij aan de lopende band handtekeningen uitdeelde.

Bell komt naar Groningen met op de lessenaars Bachs ‘Chaconne’ in een bewerking voor soloviool en strijkers’, Beethovens ‘Symfonie nr. 3’ (Eroïca) en last but not least het ‘Vioolconcert in D’ van Brahms, een van de belangrijkste en technisch meest veeleisende vioolconcerten uit het repertoire. Lees hier alvast het programmaboekje.

“Mr. Bell doesn’t stand in anyone’s shadow.” (New York Times)

“Joshua Bell is the greatest American violinist active today.” (The Boston Herald)

“Joshua Bell will be the one remembered in 50 years’ time.” (The Strad)