Tallis Schollars

Tallis Schollars

Metten, lauden, vespers en completen

Tallis Schollars

Metten, lauden, vespers en completen

  • Zaterdag 12 februari 2022
  • SPOT/Martinikerk, Martinikerkhof 3
  • 19:00 uur: Start programma 1e deel
  • 20.45 uur: Start programma 2e deel
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 12 februari 2022
  • SPOT/Martinikerk, Martinikerkhof 3
  • 19:00 start of event
  • (Times are subject to change)

Een beetje liefhebber van oude muziek heeft toch op z’n minst een van de vele prachtige cd’s van The Tallis Scholars in de collectie. Sinds 1973 verspreidde het veelbekroonde Britse ensemble onder aanvoering van dirigent Peter Phillips een pracht aan vocale muziek uit de renaissance en de (vroeg)barok.

Of het nu in de Sixtijnse Kapel staat of in onze Groningse Martinikerk, overal wordt het publiek gegrepen door de schoonheid en puurheid waarmee het koor zingt. Op zaterdag 12 februari volgt The Tallis Scholars aan de hand van de getijdengebeden het ritme van de dag. Te beginnen bij de metten (nachtwake) en lauden (ochtendgebed), eindigend bij de vespers (zonsondergang) en completen (waarmee we de nacht weer ingaan). Muziek van onder anderen Sheppard, Tallis, Taverner, Josquin, Pärt en Von Bingen wordt afgewisseld met Gregoriaanse gezangen.

Het programma van deze avond vindt u hier.

Keuze van onze programmeur Geert-Jan van Beijeren

Keuze van onze programmeur Geert-Jan van Beijeren

Muziek als welkome adempauze

“Engeland telt meerdere koren die op wereldniveau zingen. The Tallis Scholars is daar al vele jaren een prachtig voorbeeld van. Tijdens dit concert volgt het ensemble aan de hand van de kerkelijke getijdengebeden het ritme van de dag. precies zoals ooit de monniken in hun kloosters dat deden. Op de ‘scharnieren van de dag’ legden zij hun bezigheden stil om zich te wijden aan het ochtend-, middag-, avond- en nachtgebed. Door de eeuwen heen hebben componisten als Hildegard van Bingen, Thomas Tallis, John Taverner en Josquin des Prez, maar ook een hedendaagse meester als Arvo Pärt zich door de getijdengebeden laten inspireren.

Het is muziek die een gevoel van kalmte en rust over je doet neerdalen. Je zit in een kerk, je doet je ogen dicht en laat je langzaam meevoeren. Mantra is niet het goede woord, maar je raakt wel in een bepaalde staat van zijn, van stilte, beschouwing en verinnerlijking. Het voelt als een welkome adempauze te midden van de drukte van alledag. De Martinikerk is natuurlijk een perfecte locatie om die sfeer nog intenser te ervaren. want je beleeft het daar toch anders, alsof je er makkelijker in meegaat dan in een grote concertzaal. En al helemaal als die muziek dan ook nog eens gebracht wordt door zo’n uitmuntend ensemble als The Tallis Scholars.”

Concert 1: 19.00 – 20.00 uur

Metten
Padilla: Deus in adiutorium
Gregoriaans
Sheppard: The Lord’s Prayer
Gregoriaans
Lassus: Alma redemptoris mater
Tallis: Te Deum ‘for meanes’

Korte pauze (alleen voor het ensemble) 

Lauden
Guerrero: Laudate dominum (a 8)
Gregoriaans
Tavener: Lord’s Prayer
Tallis: O nata lux
Gregoriaans
Cornysh: Ave Maria
Victoria: Ave Maria (a 8)   

 

Concert 2: 20.45 – 21.45 uur

Vespers
Padilla: Deus in adiutorium
Gregoriaans
Josquin: Ave Maria
Victoria: Ave regina caelorum
Gallus: Pater noster (a 8)
Gregoriaans
Pärt: Magnificat 

Korte pauze (alleen voor het ensemble) 

Completen

Hildegard of Bingen: In principio
Tallis: Te lucis ante terminum
Pärt: Nunc dimittis
Gregoriaans
Victoria: Salve regina (a 8) 

Event met corona toegangsbewijs

Voor een bezoek aan dit event heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Meer informatie over het coronatoegangsbewijs. Als dit event toch niet door kan gaan, krijg je het gehele aankoopbedrag terug.