Sofiane en Selma Ouissi (Tunesie)

Sofiane en Selma Ouissi (Tunesie)

Laaroussa

Sofiane en Selma Ouissi (Tunesie)

Laaroussa

  • Dinsdag 25 maart 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 25 maart 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Click here for the english version.

Inleiding om 20:15

Inleiding om 20:15

De inleiding start om 20.15 uur en is onderdeel van de avond. Gelijk na de inleiding start de voorstelling. De inleiding wordt verzorgd door Charlotte Schultz (o.a. van Dansmagazine).

Extra informatie

Extra informatie

Wij presenteren het komende seizoen weer een reeks opzienbarende internationale producties.

Tunesische pottenbaksters inspireren hedendaagse dansmakers
Broer en zus Sofiane en Selma Ouissi behoren tot de belangrijkste choreografen binnen de hedendaagse Arabische dansscene. Voor ‘Laaroussa’ verbleven zij lange tijd in het Tunesische dorp Sejnane om de vrouwelijke bewoners te ontmoeten; creatieve pottenbaksters, een vaardigheid die moeders op dochters overdragen. Hun handen hakken stenen, mengen kleurpigmenten en kneden klei tot schalen en sculpturen.

Die bewegingen plaatst het choreografenduo op het toneel in een nieuwe context. Door ze te herhalen, te vertragen, te variëren en met muziek te combineren ontstaat een abstracte, nauwgezette en fascinerende compositie. Zo transformeert een vrouwenambacht tot een minimalistische choreografie, die zich op een bijna bezwerende manier door de tijd beweegt. Achter de twee dansers zijn de vrouwen van Sejnane op het witte doek te zien. Zij worden door ons bekeken en kijken vanaf het scherm naar ons. De handbewegingen – dans kun je het haast niet meer noemen – leiden ons naar het hier-en-nu en tegelijkertijd naar de bron van inspiratie, de vrouwen ver van ons vandaan.

“Het is een belangrijke voorstelling omdat Sofiane en Selma Ouissi erin slagen de bewegingstaal van de vrouwen om te zetten in een hedendaagse choreografie. Ze combineren op een onwaarschijnlijke manier poëzie en schoonheid met een sterk politiek en maatschappelijk engagement.” (Frie Leysen)

Deze voorstelling is onderdeel van ‘Ervaar daar hier theater’. Dankzij een krachtenbundeling presenteert een groep theaters komend seizoen vier bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Maak kennis met een wereld die verwondering wekt, met gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die vér van je af staan, maar tegelijkertijd herkenning oproepen.