Plato Planet

Plato Planet

Plato Planet

  • Zondag 27 september 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 27 september 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Plato Planet is terug! Ook dit jaar kun je voor een zacht prijsje naar meerdere fijne concerten. Daarnaast hebben we ook deze editie een popquiz voor de gasten in petto.

Plato Planet in English

Plato Planet in English

On Sunday September 27th, the eighth edition of Plato Planet will take place, the festival that puts up and coming bands central stage. As per usual, the program will consist of bands that have achieved a lot this past year and of bands which we expect great things of this coming year.

Tickets kosten slechts € 5,-. Ze zijn verkrijgbaar bij Plato en de kassa van De Oosterpoort. Koop je een CD, LP, DVD bij Plato, dan krijg je twee tickets gratis! Bestel je twee kopjes koffie bij de Coffee Company krijg je er twee kaartjes bij!

Bekijk de timetable (UPDATE: Haevn en 77 Bombay Street zijn omgewisseld!)

KIN
KIN is de band waarin Manchester en Groningen elkaar vinden. Begonnen als soloproject van de Engelse Kim Foster, uitgegroeid tot een band met leden van o.a. Vox Von Braun. KIN mengt alternatieve rock met een meer ambient, gelaagde sound (denk aan een Sigur Ros). Vorige maand verscheen het nieuwe album ‘SLOWTV’. De plaat werd live gepresenteerd in VERA

Robbing Banks
Een one-man-band uit Utrecht. Een gitaar, kick en een snare; veel meer heeft Robin van Saaze niet nodig voor zijn onvervalste garagerock. Als invloeden noemt Van Saaze bands als The Jon Spencer Blues Explosion, AC/DC.. dat werk. Zijn nummers vallen in de categorie ‘kort maar krachtig’, zoals te horen op het laatste project ‘Got Love Need Money’.

SOAK
SOAK was dit jaar één van de hoogtepunten op Eurosonic Noorderslag, tourde al eens met George Ezra en komt nu terug naar Groningen voor Plato Planet. De getalenteerde 18-jarige maakt innemende, ingetogen singer-songwritermuziek. Haar eerste album kwam in juni dit jaar uit op het bekende Rough Trade label. ‘Before We Forgot How To Dream’ werd goed ontvangen. Met als kanttekening dat de live-setting de allerbeste manier is om SOAK te beleven. Authentieke singer-songwriter op zijn best!

The Brahms
Als je op dit moment 3FM aanzet is de kans groot dat je binnen een uur het zomerse nummer ‘Golden’ voorbij hoort komen. De track leverde The Brahms in ieder geval de Serious Talent status en een Megahit op. Verwacht van deze band een lekker, vrolijk én dansbaar optreden!

Orange Skyline + presentatie mini album
The sky is the limit voor deze Groningers. Ze begonnen in 2013 met de winst van de POPgroningen Talent Award, maar zijn inmiddels doorgestoten naar de voorhoede van de Nederlandse pop. Dingen als 3FM Serious Talent en optredens op grote festivals als Zwarte Cross en Concert at Sea hebben ervoor gezorgd dat de band heeft getekend bij het gerenommeerde platenlabel Caroline Benelux.
Het eerste resultaat van deze mooie platendeal is ‘An Introduction’. Een mini album dat tijdens Plato Planet gepresenteerd wordt. De band zegt zelf hierover: “Het is ons visitekaartje. We willen hiermee laten zien wat we in huis hebben.”

77 Bombay Street
Vier Zwitserse broers die onweerstaanbaar catchy folkpopliedjes maken, dat is 77 Bombay Street. Ze speelden eerder op Eurosonic en in een uitverkocht Paradiso en nu komen ze Plato Planet inpakken met hun innemende performance (met bijbehorende pakjes). Erg leuke band die wordt vergeleken met Mumford & Sons, maar naar eigen zeggen inspiratie haalt uit The Beatles en The Beach Boys.

WOOT
WOOT betekent ‘We Owned Other Team’, een overwinningskreet voor gamers. Overwinnen is dan ook precies wat WOOT gedaan heeft toen ze meededen aan de prestigieuze Grote Prijs van Nederland. Daarna speelde de band zich in de kijker tijdens een rondje internationale showcasefestivals (SXSW, Reeperbahn, Eurosonic). Zelf omschrijven ze hun sound als een mix tussen The Doors en Disclosure. Hele interessante boeking voor Plato Planet 2015!

HAEVN
Als je liedje uitgekozen wordt voor een auto reclame kun je als muzikant in ieder geval één ding van je bucket list afstrepen. Deze gasten presteerden het overigens om zowel muziek voor Volvo als BMW te mogen leveren. HAEVN maakt meeslepende, dromerige popliedjes met singer-songwriter inslag.

Het Universumpje
Het Universumpje brengt een stukje Rivella naar Plato Planet… Deze band is namelijk ‘Een beetje vreemd maar wel lekker’. Het Universumpje brengt een stevig stukje rock, gecombineerd met spacende stoner en vreemde Nederlandstalige teksten naar Plato Planet.

Close-Up
Deze vier guys (twee broers + twee buren) uit Utrecht maken al samen muziek sinds hun basisschooltijd. Het resultaat is catchy rockmuziek in de trant van Kensington of Coldplay. Toch heeft de band ook een eigen, herkenbare sound, een klein beetje rauwer dan de twee genoemde voorbeelden. Deze is inmiddels opgepikt door 3FM. De nieuwe single ‘Vixen’ kreeg al snel airplay op de nationale zender en gaat ook lekker op YouTube.

The Maureens
Lekkere rock met indie invloeden die af en toe doet denken aan 60’s surfmuziek. The Maureens leverden recentelijk een uitstekend album af dat zelfs door de kritische muziekpers unaniem met 4 sterren recensies werd beoordeeld.

Bewilder
Popmuziek waarbij de gebaande paden regelmatig worden verlaten. Liedjes zoals je ze kent, maar dan anders. Frontman Maurits Westerik begon in de band GEM, maar timmert inmiddels al weer wat jaren aan de weg met Bewilder. Het nieuwe album ‘Dear Island’ werd uitgeroepen tot Album van de Week door 3voor12.

Leah Rosier
Leah Rosier reisde als fotomodel al de hele wereld over. In haar vrije tijd combineerde zij haar passie voor reggae met haar liefde voor zingen en songwriting. Momenteel werkt ze met haar Franse band Rise & Shine aan haar nieuwe album ‘Only Irie Vibes’.

Yorick van Norden
Deze Haarlemmer begon als bandlid van The Hype, waarmee hij de radiohit ‘Do You Know?’ scoorde. Inmiddels heeft hij zijn eigen pad gekozen en verschijnt op 2 oktober zijn debuutalbum ‘Happy Hunting Ground’ via Excelsior. Zijn songs zijn aanstekelijk, vrolijk en zorgeloos, maar altijd gelaagd.

Eleonor Coco
Amsterdamse bravoure met de passie van een latina. Eleonor had vroeger liever Coco willen heten, dus noemt ze zichzelf nu Eleonor Coco. Makkelijk toch? Haar single ‘Bring U Back’ werd opgepikt door 3FM, die haar bombardeerde tot 3FM Serious Talent. Haar liedjes gaan over liefde, relaties en alles daartussenin en ze bracht onlangs haar EP ‘U’ uit.

Vikings in Tibet
Vikings in Tibet maakt muziek waar je lekker bij kan wegdromen. Denk aan acts als Sigur Rós of Radiohead. De band creëert haar eigen sounds, die het combineert met fijne gitaarmelodieën en harmonische zang. Dit jaar wonnen ze de POPgroningen Talent Award en het is nu wachten op het eerste volledige album.

Muziekinstrumenten maken
Hoe voelt het als je zelf een popster bent en hoe ziet jouw gitaar er dan uit? In het Kinderatelier maak je met verschillende materialen een geweldig instrument waarmee je misschien wel op het podium durft te staan! We sluiten af met een optreden.
Met Anja Lofvers en Hilda Top kunstenaars/docenten van de kinderwerkplaats van VRIJDAG. Twee sessies: van 16.00 – 17.30 uur en van 17.30 – 19.00 uur

“Muziekzaak Plato organiseert al enkele jaren het Plato Planet festival, waar je voor de prijs van twee biertjes een hele reeks bandjes kunt zien. Deze editie ontpopt zich als een fijn zondags uitje met een sporadisch scherp randje.”

Lees de hele concertrecensie.

3voor12 Groningen (Donald van Tol)