Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Philip Glass & Steve Reich

Noord Nederlands Orkest

Philip Glass & Steve Reich

  • Zaterdag 21 januari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 21 januari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Philip Glass: Low Symphony, deel 2 / Steve Reich: Delen uit Music for 18 musicians / Philip Glass: Koyaanisqatsi, delen Koyaanisqatsie en Organic / Philip Glass: Violinconcerto 1

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten kunt u meebestellen bij uw bestelling of reserveren bij de kassa 050-3680368.

Dirigent    Hans Leenders
Viool    Karen Gomyo

Dit concert staat in het teken van de 80e verjaardag van de – nog levende – componisten Philip Glass en Steve Reich. Zij zijn van grote invloed geweest op de muziek vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw. Philip Glass en Steve Reich introduceerden de zogenoemde ‘minimal music’: een prettig in het gehoor liggende compositiestijl gebaseerd op de herhaling van motiefjes. Daarmee braken zij de hoge muur tussen klassieke en popmuziek af. Sterker nog: Philip Glass was zo onder de indruk van David Bowie, dat hij zich voor zijn Vierde symfonie liet inspireren door Bowies album ‘Heroes’. Als eerbetoon aan de in januari 2015 overleden poplegende David Bowie, speelt het NNO een aantal delen daaruit. Van Music for 18 musicians van Steve Reich wordt deze avond een speciale bewerking voor tachtig musici uitgevoerd. ‘Het vult de lucht, verheft de ziel en maakt de wereld mooi’ zo schrijft een bewonderaar op internet hierover. Het derde werk op het programma is weer van Philip Glass. Zijn Eerste vioolconcert geldt als een van de belangrijkste concertwerken van het eind van de 20e eeuw . Tijdens het componeren dacht Glass aan zijn overleden vader Ben. Hij wilde een werk schrijven dat zijn vader, die geen verstand had van muziek, maar er wel van hield, mooi zou hebben gevonden.