Orkater / De Nieuwkomers

Orkater / De Nieuwkomers

Lars Doberman/ Een Bebop Verhaal

Orkater / De Nieuwkomers

Lars Doberman/ Een Bebop Verhaal

  • Donderdag 9 januari 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 9 januari 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Ode aan Chet Baker
Gedreven door de filosofie van de jazz en het bewogen leven van de legendarische trompettist Chet Baker doet het jonge theatercollectief Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Mattias Van de Vijver) een ultieme poging de dolende mens weer te geven. De coole mens. De vreemde. Ze zoeken de man van extremen. Aan de ene kant kristal met poëtisch trompetspel, melancholie en jongensachtige schoonheid; aan de andere kant rottend hout en verslaafd aan verdoving. Door de goden gezegend met een talent, maar te lui om zich te bewegen. Een man, die Chet Baker zou kunnen zijn.

“Jazzklanken tussen de bomen, ragfijn en verstild zoals alleen trompettist Chet Baker (1929-1988) dat kon. De vier acteurs zijn begenadigd zowel in toneelspel als het musiceren. Reinout van Scholten Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool drummen, bespelen de contrabas, spelen piano, saxofoon en de trompet op verbluffend moeiteloze wijze. En passant geven ze een mooie uitleg over de bop.”

★★★ De Theaterkrantdoor Kester Freriks

“In muzikaal opzicht valt er veel te genieten in deze jazzhommage. Fantastisch is dat.”

★★★★ Theaterkrantdoor Kester Freriks

“Aanstekelijk leuke voorstelling”

★★★★ De Volkskrantdoor Vincent Kouters

“Soms is het verhaal net zo dolend als de eeuwig verslaafde trompettist zelf was, maar dan fris, en die uitstapjes zijn passend en mogen langs het randje gaan. Wat zou bebop zijn zonder zijpaden.” (…) “De vierde (jonge)man is de meest muzikale van het stel, (…) Jip van den Dool. Hij bast, speelt sax, zingt, speelt gitaar, is een gezegend drummer en is pas 21 jaar oud.” (…) “Het kwartet experimenteert in Een Bebop Verhaal ook, maar dan door het publiek iets voor te schotelen wat je wellicht niet een-twee-drie op een rijtje krijgt, maar waarmee je hersenen positief mee aan de haal gaan.”

★★★★ Dagblad van het Noordendoor Eric Nederkoorn

regie: Jeek ten Velden · idee, tekst, spel en muziek: Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool