Maya Fridman

Maya Fridman

Maya Fridman

  • Zondag 23 april 2023
  • SPOT/Locatievoorstelling
  • 15:00 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 23 april 2023
  • 15:00 start of event
  • (Times are subject to change)

ODE: muziek in Groninger kerken

Onze provincie telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens ODE – een samenwerking tussen Groninger Kerken en SPOT Groningen – vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten. Op zondagmiddag 23 april kun je in de Petruskerk in Pieterburen genieten van de prachtige muziek van celliste, zangeres en componiste Maya Fridman.

Maya Fridman heeft een unieke plek verworven in het Nederlandse muziekleven. Haar handelsmerk: een mysterieuze combinatie van zang en fenomenaal cellospel en repertoire dat vaak ver van de gebaande paden verwijderd is. In 2019 won ze de Dutch Classical Talent Award, ze was artist in residence bij TivoliVredenburg, werkte als lid van Asko|Schönbergs K[h]AOS mee aan de NNT-voorstellingen Carroussel, Salam en Brave New World 2.0 en organiseerde in februari 2022 in heel Nederland benefietconcerten voor Oekraïense oorlogsslachtoffers.

REID, een hypnotiserend meesterwerk
Fridman bracht diverse albums uit, zoals het prachtige REID, met werk van componisten als Fjóla Evans, Giovanni Sollima, John Tavener en het door David Lang bewerkte nummer Heroin van Lou Reed. Klassieke muziekmagazine Luister noemde REID “een indringend en hypnotiserend meesterwerk”. Op 17 maart verschijnt The Power of Indifference, een krachtig album met eigen werk van Fridman.

Van Dante’s Hel naar de cellosuites van Bach
Tijdens de drie ODE-concerten speelt Fridman onder andere Korndorfs Passacaglia voor cello, een instrumentale hervertelling van Dante’s Goddelijke Komedie, waarbij de cello de rol van de verteller op zich neemt en de cellist reciteert en zingt. Daarnaast hoor je delen uit Bachs Cellosuite nr.1 en de Prelude uit zijn Cellosuite nr. 2, stukken die behoren tot de belangrijkste composities die ooit voor dit instrument zijn geschreven. Kom vooral luisteren, want als Maya Fridman achter haar cello kruipt, gebeurt er iets magisch.

Programma
Giovanni Sollima: Hell 1
J.S. Bach: Sarabande uit Vioolpartita nr.1 in b
J.S. Bach: Prelude uit Cellosuite nr.2
Nikolai Korndorf: Passacaglia voor cello
J.S. Bach: Cellosuite nr.1
Missy Mazzoli: Vespers

Foto Maya Fridman: Brendon Heinst

Locatie: Petruskerk, Hoofdstraat 74, Pieterburen
In de directe omgeving van de concertlocatie is mogelijk beperkte gelegenheid tot parkeren. Houd dus rekening met een (korte) wandeling.