NTGent

NTGent

Rood / John Logan

NTGent

Rood / John Logan

  • Vrijdag 1 november 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 1 november 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Acteerkanon Wim Opbrouck als Mark Rothko
‘Rood’ speelt zich af in het atelier van de beroemde Amerikaanse schilder Mark Rothko. Hij is bezig aan een werk voor een chique en peperduur restaurant en daagt zijn jonge assistent Ken uit met zijn kennis over schilderkunst en cultuurgeschiedenis. Deze blijkt een gretige leerling te zijn, maar is ook verbaasd over de commerciële opdracht waar zijn leermeester aan werkt. Tot Rothko hem het prijskaartje verklapt. Dit gelauwerde toneelstuk biedt een inkijk in de vaak complexe relatie tussen een kunstenaar en zijn productie. ‘Rood’ is een prikkelende en soms zelfs onstuimige dialoog over het leven en kunst door topacteurs Wim Opbrouck en Servé Hermans.

“Maar de grootste troef is het acteren van Wim Opbrouck als Rothko. Beheerst en ingetogen, timide zelfs en in die zin voor deze altijd uitbundige Vlaming tamelijk bijzonder. Met af en toen een uitbarsting van verbaal geweld en ontembare emoties. Het is een knap opgebouwde en technisch uiterst vernuftige rol waarmee de acteur inzicht geeft in de ziel van een getormenteerde kunstenaar. Servé Hermans laat zich geenszins wegspelen door dit alles. Hij geeft sterk tegenspel, incasseert, prikkelt en stelt de juiste vragen.”

★★★★★ De Volkskrantdoor
Hein Janssen

“Een magisch moment is het live prepareren van een gigantisch canvas, waar meester en leerling zich in uitleven. Hier, en in de mijmering die op de driftige borstelstreken volgt, gaat de voorstelling vibreren en trillen van leven. En kondigt zich een glimp aan van het heroische gevecht met de verf dat Rothko gevoerd moet hebben.

★★★ De Standaarddoor
Geert Van der Speeten

tekst: John Logan · vertaling: Gommer Van Rousselt · regie: Koen De Sutter · spel: Wim Opbrouck en Servé Hermans