NTGent

NTGent

Een lolita

NTGent

Een lolita

  • Dinsdag 9 april 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 9 april 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Twee monologen over een verboden liefde
Verboden liefdes zijn van alle tijden. Maar een van de meest complexe is zonder twijfel die tussen volwassenen en prille tieners, in het scharniermoment tussen kindertijd en volwassenheid. Niet te verwarren met pedofilie, waarbij het om kinderen gaat. Vladimir Nabokov schreef er het boek ‘Lolita’ over en creëerde daarmee een naam voor alle ontluikende meisjes. ‘Een lolita’ bestaat uit twee monologen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een vrouw kijkt terug op haar verboden relatie als jong meisje met een oudere man, in deel twee deelt een oudere man zijn herinneringen aan een even ongrijpbare als schuldige als paradijselijke tijd.

“Een lolita is een intense voorstelling, zwaar en vederlicht zoals het onderwerp. Een theaterhit in wording.” (…) “Een lolita wiegt op een prachtig, ingetogen ritme. Het is intens, intimistisch theater met de ziedende kracht van kamermuziek.”

★★★★ De Standaarddoor
Geert van der Speeten

“Voor de vertolking van Lolita door Els Dottermans bestaat slechts één woord: verbluffend.”

★★★★★ Cobra.bedoor
Johan Thielemans

“De poëzie van de melancholie”

★★★★ Cutting Edgedoor
Jan-Jakob Delanoye

“De taal die Dewulf zijn personages in de mond legt, is prachtig, de regie van de jonge Julie Van den Berghe speels en inventief. Frank Focketyn is ingetogen en droefgeestig als de man van toen en Els Dottermans is geweldig: een Lolita, schakelend tussen heden en verleden.”

★★★★ Volkskrant

“Julie Van den Berghe regisseert Een Lolita met veel gevoel voor timing en sfeer, intens en gedurfd. De literaire tekst van Bernard Dewulf was een uitdaging die in regie en vertolking een openbaring is geworden.”

★★★ Theatermaggezien.net

“Niets wringt in Dewulfs versie van Nabokovs lolita.”

★★★ NRC

“NTGent weet Nabokovs ‘Lolita’ een nieuwe, universele lading te geven.”

★★★★ Trouw

“Dewulfs Lolita zit vol parels.”

★★★★ Theaterkrant.nl

regie: Julie Van den Berghe spel: Els Dottermans en Frank Focketyn