Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Bruckners Nulde

Noord Nederlands Orkest

Bruckners Nulde

  • Donderdag 10 december 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 uur: Aanvang concert
  • 21.25: Einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het Noord Nederlands Orkest en vaste gastdirigent Antony Hermus voeren de imposante ‘Nulde Symfonie’ van Anton Bruckner uit. Ook klinkt een deel uit de beroemde Vijfde Symfonie van Gustav Mahler, waarin Mahler zijn gevoelens voor zijn liefde Alma vastlegde.

Nulde Symfonie van Bruckner

Anton Bruckner werd onsterfelijk door zijn negen monumentale symfonieën. De vaak overdonderende klankmassa´s doen niet vermoeden dat Bruckner zelf een onzeker mens was. Hij bleef zijn symfonieën maar herzien en vond ze nooit goed genoeg. De hier gespeelde ´Nulde Symfonie´ was eigenlijk zijn Tweede, maar na voltooiing sloeg de zelfkritiek toe. ´Deze telt niet mee´, liet hij zijn uitgever weten. Je vraagt je af waarom, want het is een zeer intens en overtuigend stuk. De toon is luchtiger dan in zijn latere symfonieën, maar het is op en top Bruckner: muziek als een fantasy-landschap waarin je heerlijk kunt ronddwalen.

Mahler 5

Gustav Mahler, ook zo´n orkest-gigant, leidt het concert in: hier klinkt zijn muzikale liefdesbetuiging aan zijn toekomstige echtgenote Alma, die een noodlottige rol in zijn leven zou spelen.

 

Dirigent Antony Hermus
Foto credit Mariska de Groot Fotografie
Mahler Symfonie no.5 – Adagietto
Bruckner Symfonie in d klein (´Nulde Symfonie´)