Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

speelt Fadael o.l.v. Clark Rundell

Noord Nederlands Orkest

speelt Fadael o.l.v. Clark Rundell

  • Vrijdag 17 maart 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het Noord Nederlands Orkest brengt een eerbetoon aan de in 2021 overleden Louis Andriessen, de grootste Nederlandse naoorlogse componist. Daarnaast hoor je werk van zijn al even bevlogen maar iets ‘romantischer’ ingestelde leeftijdgenoot Tristan Keuris en een wereldpremière van een belofte voor de toekomst: Karmit Fadaels Concert voor viool en orkest.

De jonge componist Karmit Fadael maakte grote indruk met haar One Minute Symphony voor het Residentie Orkest. Eén geniale minuut was meer dan voldoende om haar te vragen een concert voor viool en orkest te schrijven. Wellicht wordt ze ooit in een rijtje met Tristan Keuris en Louis Andriessen genoemd. De eerste schreef een concert waarin vier saxofoons als vrije geesten door een wondere wereld vlinderen.

Andriessen is zonder twijfel de grootste Nederlandse componist van de laatste decennia. Het NNO eert de vorig jaar overleden componist met het vrolijk galopperende Rosa’s Horses. Het is de ‘verkorte versie’ voor orkest van zijn opera Rosa, A Horse Drama, die hij componeerde in samenwerking met zijn vaste librettist Peter Greenaway. Niet na te vertellen in enkele woorden, maar dankzij dirigent Clark Rundell wel te beluisteren in een compacte pocket-uitvoering.

Programma
Keuris: Concerto, voor saxofoonkwartet en orkest
Fadael: Concert voor viool en orkest (wereldpremière)
Andriessen: Rosa’s Horses

dirigent: Clark Rundell | viool: Pieter van Loenen m.m.v. Syrène Saxophone Quartet