Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Hartmut Haenchen dirigeert Strauss & Mahler

Noord Nederlands Orkest

Hartmut Haenchen dirigeert Strauss & Mahler

  • Vrijdag 14 april 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Hartmut Haenchen, vanaf dit seizoen vaste gastdirigent bij het Noord Nederlands Orkest, dirigeert onder andere Mahlers Kindertotenlieder en Also sprach Zarathustra van Richard Strauss.

Gustav Mahler wist maar al te goed hoe het voelt wanneer een kind sterft: hij verloor op jonge leeftijd zijn broertje en later twee dochtertjes. Troost vond hij bij de dichter Friedrich Rückert, die soortgelijke ervaringen in poëzie had uitgedrukt. Mahler zette die gedichten op muziek. De Kindertotenlieder zijn diep droevig, maar ook een lofzang op de kindergeest.

Nooit is een zonsopkomst imposanter verklankt dan in Also sprach Zarathustra. Richard Strauss, filmcomponist avant la lettre, mikte met dit werk hoger dan ooit. De muziek verklankt de evolutie van de mensheid – een soort scheppingsvisioen, dus. Na de eerste uitvoering zei hij: “Ik ben wel blij met mezelf.” Zo’n uitspraak kon hij zich permitteren: dit stuk blijft je bij als je het live hoort.

Programma
Mahler: Blumine
Mahler: Kindertotenlieder (compleet)
Strauss : Also sprach Zarathustra

dirigent: Hartmut Haenchen | mezzosopraan: Caitlin Hulcup

Dineren bij MUZE

In restaurant MUZE kom je in een sfeervolle ambiance in de stemming voor het concert of de voorstelling waarvoor je naar De Oosterpoort bent gekomen. We serveren hier naar keuze een drie,- of viergangen diner met klassieke gerechten op eigentijdse wijze gepresenteerd.

Bekijk menu en reserveer