Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Bloedstollende klassiekers

Noord Nederlands Orkest

Bloedstollende klassiekers

  • Woensdag 27 oktober 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het Noord Nederlands Orkest trakteert je in de aanloop naar Halloween op een avond vol bloedstollende klassiekers. Van het duistere Nacht op de Kale Berg van Moessorgski tot onheilspellende klanken uit Hitchcocks filmhit Psycho. Een adempauze op dit programma vormt Saint-Saëns’ minivioolconcert Introduction et Allegro: tien minuten pure schoonheid, met de Nederlandse ster Liza Ferschtman als solist.

Wat is horror zonder muziek? De beroemde douchescène uit Hitchcocks Psycho werd pas écht eng door de ijzingwekkende klanken van Bernard Herrmann. En muziek heeft soms helemaal geen film nodig om spannend te zijn. Denk maar eens aan het angstaanjagende sprookje De tovenaarsleerling van Paul Dukas. Of aan Modest Moessorgski, die met Nacht op de Kale Berg een satanisch ritueel op muziek zette. Ook Mosolovs IJzergieterij – een fraai staaltje ‘industriële muziek’ – klonk in 1926 als een angstdroom. De Sarasate’s Carmen-Fantasie een geïnspireerd op de opera Carmen van Georges Bizet, over een vrijgevochten zigeunerin die tragisch aan haar eind komt.

Programma
Mosolov: De ijzergieterij
Moessorgski: Nacht op de Kale Berg (ork. Rimski-Korsakov)
Saint-Saëns: Introduktie en Rondo capriccioso
Herrmann: Psycho Suite
Sarasate: Carmen-Fantasie
Dukas: De tovenaarsleerling
Tsjaikovski: Francesca da Rimini

dirigent: Tung-Chieh Chuang | viool: Liza Ferschtman

Geen kaarten meer? Zet jezelf op de wachtlijst

Vanwege de huidige coronamaatregelen bieden we momenteel maar een beperkt aantal kaarten aan. Zijn er geen kaarten meer beschikbaar? Zet jezelf op de wachtlijst, om alsnog in aanmerking te komen voor kaarten, zodra er zicht is op verruiming van de maatregelen.

Muze