NNO

NNO

Symphonic jazz: Rhapsody in blue

NNO

Symphonic jazz: Rhapsody in blue

  • Vrijdag 9 oktober 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • :
  • (Tijden onder voorbehoud)

Na een crisis breekt de zon door. Dat bewees de ´Jazz Age´ die honderd jaar geleden aanbrak. De Eerste Wereldoorlog was voorbij en dat werd uitbundig gevierd – dansend, autorijdend, in nachtclubs en bioscopen, op de radio.

Om jazzorkesten kon je niet heen, niet in Amerika en niet in Europa. Ze sleepten ook ´klassieke´ componisten mee. De Duitser Kurt Weill laafde zich in Berlijnse clubs aan jazz en verwerkte die in zijn Dreigroschenoper. Een Newyorker als George Gershwin zat nog dichter bij het vuur: zijn Rhapsody in Blue is de oerknal van de ´concertzaaljazz´. Hij baande de weg voor Leonard Bernstein die de grens tussen klassieke en lichte muziek totaal zou opheffen. Uit diens Broadway-musical On the Town klinkt Times Square, een bijna filmische lofzang op het kloppende hart van New York.

Het Noord Nederlands Orkest speelt werken vol kleurrijke klanken onder leiding van vaste gastdirigent Antony Hermus. De veelzijdige jonge pianist Aidan Mikdad schuift aan voor Rhapsody in Blue van George Gershwin. De solist bij het spetterende Klarinetconcert van Artie Shaw betrekt het NNO uit eigen gelederen: klarinettist Joost van Rheeden is een vaste musicus van het orkest en treedt ditmaal op de voorgrond. Voor aanvang van dit concert ontvangt iedereen een glas champagne, we heffen graag het glas met u!

 

Bernstein – On the Town: 3 Dance Episodes deel 3: Times Square:1944
Weill – Kleine Dreigroschenmusik
Shaw – Concerto for Clarinet
Gershwin – Rhapsody in blue

Dirigent      Antony Hermus
Piano          Aidan Mikdad