Nik Bartsch’s Mobile

Nik Bartsch’s Mobile

Nik Bartsch’s Mobile

  • Donderdag 5 oktober 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 5 oktober 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Nik Bärtsch is ‘the scientist of groove’, aldus een krant in Zürich. Een extreem doeltreffende omschrijving van deze Zwitserse pianist. Bärtsch maakt strak-ritmische muziek die door hemzelf omschreven wordt als ‘zen funk’. Voor anderen beter te categoriseren als ritmische muziek met trekjes minimal en funk. Hij treedt op als solo artiest maar geeft ook de leiding aan enkele muzikale projecten, waaronder Ronin en Mobile.

Jazz in De Oosterpoort
De Oosterpoort brengt al jaren jazz van topkwaliteit.

Jazz in De Oosterpoort De Oosterpoort brengt al jaren jazz van topkwaliteit.

Bekijk hier het gehele jazz-aanbod van dit seizoen.

Mobile

De akoestische groep Mobile bestaat al bijna 20 jaar als een uiting van Bärtsch’ visie van gestyleerde en geformaliseerde muzikale structuren met invloeden die culturen en genres overstijgen. Het resultaat is muziek die zowel gedisciplineerd als elastisch klinkt. Het  met een bijna academische, maar ook zeer ‘groovy’ beat. In 2016 bracht dit kwartet onder het label ECM het prachtige album ‘Continuum’ uit. De superstrakke zenfunk, vaak vergeleken met een Zwitsers uurwerk, maakt plaats voor ritual groove music, die de toeschouwer meeneemt op een rituele muzikale reis: meeslepend, intens emotioneel en voortdurend spannend. De strijkers voegen veel diepte en gevoel toe aan de muziek en het samenspel is zoals altijd van een telepatisch niveau. ‘Continuum’ is een plaat die een stuk losser en afwisselender is dan het strakke en minimalistische werk van Bärtsch onder Ronin.

Voor de liefhebbers van ‘zen funk’ jazz een absolute aanrader!

Website Nik Bärtsch’s Mobile

Let op: alleen vrije zitplaatsen.

“Het geluid is onmiskenbaar dat van Bärtsch, al exploreert hij hier met een uitgebreid collectief nieuw terrein door hoofdzakelijk ouder werk te herinterpreteren vanuit het perspectief van nieuwe, wisselende contexten en een nieuwe, creatieve visie. Continuum is wat ons betreft een grootse terugkeer van Bärtsch op de muziekscène. De kracht zit ook in het gegeven dat hij de experimentelere, hypnotiserende zenjazzperformances van Ronin economiseert en meer toegankelijker maakt. Er treedt nadrukkelijk een collectief naar voren dat niet alleen zichzelf, maar ook het publiek uitdaagt.”

Written in Music

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and ticketmaster.nl

Nik Bärtsch is ‘the scientist of groove’, says a newspaper in Zürich, which is certainly an effective definition of the Swiss pianist. Nik Bärtsch and his quartet ‘Mobile’ produced the magnificent album ‘Continuum’ together with ECM label. The super neat zenfunk, often compared to a Swiss watch, have been replaced for ritual groove music, which will take the audience on a ritual musical journey: compelling, emotionally intense and constantly exciting. On the 5th of October 2017 will Nik Bärtsch’s Mobile perform in De Oosterpoort in Groningen!

Website Nik Bärtsch’s Mobile