Nicole Beutler Projects

Nicole Beutler Projects

8: METAMORPHOSIS

Nicole Beutler Projects

8: METAMORPHOSIS

  • Vrijdag 22 oktober 2021
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 19:15 uur: Stadsschouwburg open
  • 20:15 uur: Start voorstelling
  • 21:45 uur: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 22 oktober 2021
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

De dansopera 8: METAMORPHOSIS van Nicole Beutler Projects is een uitnodiging om vastgevroren structuren te laten smelten. Met een getalenteerde cast maakte deze productie van Nicole Beutler diepe indruk op pers en publiek. Ze won de VSCD mimeprijs en werd genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling.

Het ijs smelt, het klimaat verandert, machtsverhoudingen beginnen te verschuiven. In deze dansopera nemen dansers, zangers en de virtuoze jazzdrummer Frank Rosaly je mee in een ritueel voor het einde van het patriarchaat. Acht mannen, strak in pak, lopen in de pas en doen precies wat er van hen verwacht wordt. Ze zijn gevangen in het ijzige ritme van Henry Purcells The Cold Song maar de hete adem van verandering hijgt in hun nek. Net als in de tekeningen van Escher, die de choreografie inspireerde, zien we hun transformatie stap voor stap gebeuren.

Voorstelling toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Wij voorzien deze voorstelling van audiodescriptie: een audiobeschrijving door een blindentolk. Via een koptelefoon hoor je de beschrijving wat er op het toneel te zien is, wat de acteurs doen en hoe het decor eruit ziet. Met vooraf een Meet&Feel, waar je kan kennismaken met decor, kostuums, spelers etc. Wij werken samen met Stichting Komt het zien! De voorstelling is uitverkocht, maar er zijn nog een aantal tickets beschikbaar voor blinden en slechtzienden. Voor het reserveren van een kaartje kan je bellen naar 050-3680368 (op werkdagen tussen 12:00 en 14:00).

“Imponerende dansopera over de patriarchale structuur die van geen wijken wil weten.”

– de Volkskrant ★★★★★

“De acteurs zijn fantastisch. De bewegingen in volkomen synergie, de zang hemels, de intentie overtuigend. Het is allemaal weergaloos. Met als hoogtepunt het moment dat de toeschouwers op het podium de zaal in kunnen kijken. Echt een van de allermooiste toneelbeelden ooit. De tranen springen spontaan in je ogen. Grandioos.”

– Musicalnieuws

Winnaar VDCD mimeprijs

De Mimejury: “8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects is een door Nicole Beutler trefzeker geregisseerd ‘gesamtkunstwerk’. Een achtkoppig mannenkoor, slagwerker Frank Rosaly, componist/dj Gary Shepherd en een bewegend lichtgrit van ontwerpers Julian Maiwald en Minna Tikkainen schitteren in een alternatief scheppingsverhaal. Leidraad: het uiteenvallen van het patriarchaat. Na een drumstel-oerknal transformeren de zangers, aanvankelijk uniform bewegend in een knap uitgevoerde mimografie-van-het-maatpak, in mythische, androgyne en dierlijke wezens. Purcells beroemdste, barokke klaaglied wordt in de remix een hortend, echoënd klankgedicht”.

Nominatie voor de Zwaan 2020

Voor de Zwaan, de prijs voor de meest indrukwekkende dansproductie 2020, nomineerde de dansjury van de VSCD de voorstelling 8:Metamorphosis van Nicole Beutler Projects. In het juryrapport staat: “Een gouden greep zijn de consequente omkeringen die Beutler toepast in 8:Metamorphosis. Er is een indrukwekkende cast van dansende zangers en zingende dansers. … Zo steunt de voorstelling stevig op onuitwisbare beelden en zijn scenografie, dans en zang in 8:Metamorphosis gevat in een strakke dramaturgie. De kracht van dit indrukwekkende schouwspel schuilt in de abstractie ervan.”

Lees het interview met Nicole Beutler

“Voor mij is de klimaatverandering, het smelten van de poolkappen, vergelijkbaar met het langzaam maar zeker verdwijnen van de indeling man-vrouw. Ook dat is een verandering waar wij ons voor moeten openstellen. We moeten omgaan met het besef dat de wereld om ons heen verandert en dat uit die verandering ook weer een nieuwe vorm van schoonheid voortvloeit.”

Lees hier het volledige interview met Nicole Beutler over 8:Metamorphosis in SPOT Magazine.

concept, regie en choreografie: Nicole Beutler | muziek: Gary Shepherd en Henry Purcell | slagwerk: Frank Rosaly | dans en zang: Arnout Lems, Dominic Kraemer, Felix Schellekens, Frank Rosaly, Joshi Martina, Rob Polmann, Sebastian Pickering Pedersen en Timo Tembuyser | lichtontwerp: Minna Tiikkainen | kostuums: Jessica Helbach | scenografie: Julian Maiwald | dramaturgie: Igor Dobricic