Moeremans & Sons

Moeremans & Sons

Crashtest Ibsen - Ik zie spoken

Moeremans & Sons

Crashtest Ibsen - Ik zie spoken

  • Donderdag 19 januari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 19 januari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Durven we nog wel te leven? Alles wijst op het tegendeel. We drinken geen druppel alcohol achter het stuur en gaan in de eerste versnelling door de bocht, terwijl onze smartphones onze hartslag en bloeddruk in de gaten houden. We verzekeren ons leven alsof we porseleinen vaasjes zijn, terwijl we de enige echte zekerheid vergeten: over 100 jaar zijn we allemaal dood. Dat moet wel een keer helemaal mis gaan. Ik zie spoken zaagt aan de poten van onze doorgeschoten drang naar veiligheid en houdt een pleidooi voor het nemen van meer risico.

In de Crashtest Ibsen-reeks rijden Moeremans&Sons – als collectief aan huis bij het NNT – en schrijver Joachim Robbrecht de stukken van de Noorse moraalridder der moraalridders Henrik Ibsen met plankgas tegen de muur om zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. De politieke aanklachten van zijn tijd, de late 19de eeuw, hebben deels hun antwoord gekregen in de tijd die ons van hem scheidt. Daarom zijn er nieuwe vragen, vormen en antwoorden nodig.

—–
Onderdeel van Scandinavian Scandals
In het nieuwe jaar introduceren wij een nieuwe manier van programmeren. Naast de doorlopende activiteiten presenteren wij regelmatig een gebundelde programmering, binnen een overkoepelend thema. In de kille wintermaand januari zoomen we met Scandinavian Scandals in op de paradox die Scandinavië heet. Want denken we aan onze noorderburen, dan denken we enerzijds aan hun mooie landschappen, uitmuntende sociale zekerheid en strakke design. Anderzijds zien we binnen de Scandinavische kunst de duistere kant van deze goedgeorganiseerde maatschappij, denk maar eens aan alle detectives of de familiedrama’s van de Noorse toneelschrijver Ibsen. In januari maken we deze paradox in Groningen, toch een beetje het Scandinavië van Nederland, voelbaar.