Mevrouw Ogterop

Mevrouw Ogterop

De kant van Ada

Mevrouw Ogterop

De kant van Ada

  • Donderdag 15 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 17:00 uur: restaurant The Mix open
  • 20:15 uur: aanvang voorstelling
  • 21:40 uur: einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 15 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Mevrouw Ogterop maakt eigenzinnig, hoogstaand toneel op Drentse bodem. Voor deze nieuwe productie nam artistiek leider en actrice Lotte Dunselman Peter Middendorps roman Jij bent van mij uit 2018 ter hand.

Jij bent van mij

In 2018 verscheen Jij bent van mij van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

De kant van Ada

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt? De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada’s verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij…

Kwetsbaar en krachtig portret

Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp schetsen in deze theatermonoloog een kwetsbaar en krachtig portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

“De wijze waarop Lotte Dunselman Ada gestalte geeft is een ware tour de force.”

– Theaterkrant, keuze van de criticus

“In een sober decor … zet Dunselman – dankzij haar natuurlijke spel en de vlotte tekst van Middendorp – een kwetsbaar en invoelbaar personage neer.”

– NRC ★★★★

“Imponerende samenwerking van Lotte Dunselman en Peter Middendorp biedt inzicht in De kant van Ada

– DVHN ★★★★

“De grootste kracht van De kant van Ada is de even begrijpelijke als kwalijke keuze van een moordenaarsvrouw om van niets te weten”

– de Volkskrant ★★★

Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig (winnaar Groninger Boekenprijs, longlist Libris Literatuur Prijs), een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. In 2018 verscheen het bejubelde Jij bent van mij (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs). Sinds 2012 is Middendorp ook columnist bij de Volkskrant.

Lotte Dunselman

Lotte Dunselman speelt onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, NTGent, Dood Paard, Toneelschuur Producties, Het Zuidelijk Toneel en tgECHO. Sinds 2021 is zij artistiek leider, maker en actrice bij Mevrouw Ogterop. Voor de rol van Anna in De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en tgECHO werd Lotte in 2020 genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Voor haar rol in Volpone, door Dood Paard, ontvangt Lotte in 2017 de Colombina. De solovoorstelling Zotte Zorgen wordt in 2011 genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

Over Isa Zwart (ISZA)

ISZA brengt met persoonlijke nummers een mystieke wereld in beweging. Zorgvuldig gewogen Nederlands teksten, warme klanken van een akoestische gitaar en dreigende elektronica zorgen voor een bijzondere combinatie van geluid en tekst. ISZA legt rauwe emoties bloot en zoekt naar muzikale en tekstuele verbinding. Haar optredens sprongen al in het oog bij het legendarische Amerikaanse gitaarmerk Gibson en bij zalen als Paradiso Noord, Hedon Zwolle, Luxor Live Arnhem en showcase festivals Booster en Eurosonic Noorderslag.

Tekst: Peter Middendorp | Concept en spel: Lotte Dunselman | Live muziek: Isa Zwart (ISZA) | Regie: Ria Marks | Decor en licht: Julian Maiwald, Scott Robin Jun | Kostuums: Freja Roelofs | Geluid: Peter Zwart en Robert Siroen | Techniek: Bas Kasten en Nick Dunsbergen

Deze voorstelling bevat beschrijvingen van seksueel geweld en racistische uitspraken die als confronterend kunnen worden ervaren