Marjolijn van Heemstra & Sadettin Kirmiziyuz

Marjolijn van Heemstra & Sadettin Kirmiziyuz

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra & Sadettin Kirmiziyuz

Lawrence of Arabia

  • Dinsdag 5 november 2019
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 19.15 uur: Stadsschouwburg gaat open
  • 20.15 uur: Aanvang voorstelling
  • 21.30 uur: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 5 november 2019
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz komen met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence, die in de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.

Maar Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten van vandaag. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee leiden via de keten van oorzaak en gevolg terug naar die tijd. Van Heemstra en Kirmiziyüz blazen het stof van de oude filmrollen en komen met nieuwe input van Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger.

“Een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf.”

de Volkskrant ★★★★

“Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven.”

NRC Handelsblad ★★★★

“Samen met drie sprankelende jonge acteurs worden we langs belangrijke figuren uit die plaats en tijd geleid, die of helemaal niet, of zwaar vertekend in de film zitten.”

Trouw ★★★

“Met veel vaart en humor worden die perspectieven vertolkt door afstuderende acteurs Alidtcha Binazon, Giovanni Brand en Pip Lucas, terwijl Kirmiziyüz hen dirigeert.”

Parool

Vrouwen en kamelen aan het woord

Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

Deze voorstelling wordt toneel-op-toneel gespeeld, een bijzondere setting waarbij het publiek op een tribune op het podium zit. Alle plaatsen hebben zeer goed zicht en zijn vrij te kiezen, de zaal gaat vlak voor aanvang open.