Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Madame Rosa / Romain Gary

Het Nationale Toneel

Madame Rosa / Romain Gary

  • Zaterdag 8 februari 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 8 februari 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Jubileumvoorstelling Anne Wil Blankers
Vijftig jaar geleden debuteerde Anne Wil Blankers als Desdemona, naast Paul Steenbergen en Ko van Dijk. Ter ere van dit jubileum regisseert Theu Boermans de grande dame van het Nederlandse toneel in het aangrijpende en geestige ‘Madame Rosa’. Rosa is een jodin van Poolse komaf die het kamp overleefde. Ze is, na een leven als tippelaarster een pension begonnen waar ze kinderen van jonge prostituees opvangt. Met een van die kinderen, Momo, bouwt ze een bijzondere relatie op. Maar Rosa’s lichaam en geest worden zwakker. Momo verzorgt haar en blijft bij haar wanneer ze zich opmaakt voor haar laatste en moeilijkste reis.

Jubileumboek Anne Wil Blankers

Jubileumboek Anne Wil Blankers

In opdracht van het Nationale Toneel en Senf Theaterpartners heeft Bert Jansma een portret geschreven ter gelegenheid van het vijftigjarig toneeljubileum van Anne Wil Blankers. Theatercriticus Bert Jansma volgde een groot deel van Blankers’ vijftigjarige loopbaan op de voet. Hij schetst een uitvoerig beeld van het leven en vooral werk van een vrouw die zoveel heeft betekend voor ons toneel in Den Haag, en de rest van het land. Het boek is in de Stadsschouwburg te koop.

“Die relatie vergt van Anne Wil Blankers dat ze een heel scala aan emoties moet aanspreken, van vertedering tot angstdromen, van boosheid uit bezorgdheid tot paniek als haar dood zich aankondigt. Dat levert fraai acteerwerk op van Blankers. En de jonge Aziz Akazim (Momo) geeft haar met zijn naturel spel behoorlijk weerwerk.”

★★★ Theaterkrantdoor Peter Zonderland

“Hoewel er bij deze Madame Rosa absoluut de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn, is het tegelijkertijd wel een stuk dat Anne Wil Blankers de kans biedt nog eens alle facetten van haar talent te laten zien binnen een hartverscheurend, historisch verhaal over liefde, religie en menselijkheid.”

★★★ De Telegraafdoor Esther Kleuver

“Ze [Anne Wil Blankers] geeft haar steeds meer nerveuze trekjes en wezenloze blikken, maar bewaakt met stevige stem en opgeheven hoofd ook haar waardigheid. Tussen de scenes door blikt Rosa’s dierbaarste oppaskind Momo (Mohammed Azaay) als volwassen man terug op hun laatste weken samen.”

★★★★ NRC Handelsbladdoor Joke Beeckmans

“Het doorleefde spel van Blankers én het innemende naturel van haar jonge tegenspeler Aziz Akazim nemen je uiteindelijk mee.”

★★★ de Volkskrantdoor Karin Veraart

“Naast twee kleinere – uitstekende – rollen van Stefan de Walle en Mohammed Azaay is Madame Rosa net zo goed de voorstelling van de twintigjarige Aziz Akazim. Als Momo staat hij even veel op het toneel als Blankers: de spontane selfmade acteur versus de old school theatercoryfee.”

★★★★ Het Parooldoor Joukje Akveld

tekst: Xavier Jaillard, naar Romain Gary · regie: Theu Boermans · spel: Anne Wil Blankers, Stefan de Walle e.a.