Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a

Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a

De vader

Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a

De vader

  • Zaterdag 22 september 2018
  • 19.15: Gebouw open
  • 20:00: Zaaldeur open
  • 20:15: Aanvang voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 22 september 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Internationaal bejubelde voorstelling

Op veler verzoek terug in het theater: De Vader. De voorstelling over Alzheimer werd afgelopen seizoen omarmd door het Nederlands publiek en overladen met lovende recensies. Hoofdrolspeler Hans Croiset won de prestigieuze Louis d’Or en de voorstelling werd door het publiek én de jury van het Nederlands Theater Festival gekozen tot favoriet.

De Vader

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Dat heeft hij nodig als hij zich gaat aankleden. Maar waar hij dacht dat het zou liggen, vindt hij niks. Begint hij gek te worden?

Langzaam glijdt André (Hans Croiset) weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne (Johanna ter Steege) probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die langzaam maar zeker wegglijdt in een mistige wolk?

In De Vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. Een ziekte als Alzheimer treft dan ook meer dan één persoon. De geliefden eromheen voeren eveneens strijd tegen het verlies van een leven dat eens zo bekend was. De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. Het is pijnlijk-geestig wanneer André’s mores tezamen met zijn herinneringen vervliegen en zijn karaktertrekken zich sterker dan ooit manifesteren.

Florian Zeller

Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel ‘het grootste literaire talent in Frankrijk’ genoemd. Zijn werk is veelvuldig bekroond. Le Père is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière. Het stuk wordt wereldwijd bejubeld door pers en publiek en is in meer dan 25 landen te zien is, van Brazilië tot Korea!

“Anderhalf uur lang zit je geklúísterd aan geweldige Croiset. (…) Hij is geweldig als de mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde en de verdrietige – de alzheimerpatiënt. Het ene moment is-ie z’n gesprekspartner nog te snel af, het volgende is hij totaal de kluts kwijt.”

★★★★ Recensie de Volkskrant

“Kwetsbaar, ontwapenend, grof, ontgoocheld; Hans Croiset levert een tour de force met zijn intense rol als dementerende vader. In deze tragikomische voorstelling worden het verdriet en de verwarring van dementie op een bijzondere wijze invoelbaar gemaakt.”

★★★★ Recensie Het Parool

“Monumentale rol van Hans Croiset in De Vader“

★★★★ Recensie SCÈNES

script: Florian Zeller | vertaling: Jolijn Tevel | regie: Gijs de Lange | spel: Hans Croiset, Johanna ter Steege, Wim Bouwens, Rian Gerritsen, Christo van Klaveren en Emma Linssen