Grigory Sokolov

Grigory Sokolov

Grigory Sokolov

  • Dinsdag 6 juni 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Als er zoiets als ‘dé pianist’ bestaat, dan heet hij Grigory Sokolov. Kenners beschouwen hem als de laatste vertegenwoordiger van de Russische virtuozenschool, die in de negentiende eeuw begon bij Anton Rubinstein. Op dinsdag 6 juni 2023 ontvangen we hem opnieuw in De Oosterpoort. Het programma van zijn recital laat hij afhangen van de inspiratie van het moment.

Pianospel van een andere planeet

Het leven van de op 18 april 1950 in Sint-Petersburg (destijds Leningrad) geboren Sokolov staat volledig in dienst van de muziek. Hij slaapt slechts drie of vier uur per nacht, leidt een teruggetrokken leven, geeft zelden interviews, is wars van effectbejag en marketingcampagnes en streng vegetariër. Hij vindt het tijdverspilling om met orkesten te repeteren of cd’s op te nemen. Een bijzondere en onafhankelijke geest al met al, die van een andere planeet lijkt te komen. Maar dan wel een planeet van onvoorstelbare muzikale schoonheid.

“Sokolov mag je niet missen” (NRC)

De compromisloze toewijding klinkt door in Sokolovs recitals, die doorgaans plaatsvinden in de grootste en chicste concertzalen ter wereld. “Je kunt je geluk zoeken in reizen, spirituele trips of boeken. Of je woont een recital bij van de Russische meesterpianist. Een avond Sokolov is tripvervangend, want zijn musiceren is zelf een avontuur van en voor de geest. Sokolov mag je niet missen”, schreef NRC Handelsblad na een van zijn eerdere concerten. Neem die woorden maar ter harte!

“De fenomenale Russische pianist Grigory Sokolov torent in alle opzichten zo hoog uit boven zijn collega’s, dat zijn magische spel van een goddelijke orde is.”
NRC Handelsblad *****

Dineren bij MUZE

In restaurant MUZE kom je in een sfeervolle ambiance in de stemming voor het concert of de voorstelling waarvoor je naar De Oosterpoort bent gekomen. We serveren hier naar keuze een drie,- of viergangen diner met klassieke gerechten op eigentijdse wijze gepresenteerd.

Bekijk menu en reserveer