De Utrechtse Spelen

De Utrechtse Spelen

Phaedra

De Utrechtse Spelen

Phaedra

  • Maandag 27 oktober 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 27 oktober 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Virtuoos werk dat aankomt als mokerslag
‘Phaedra’ is een virtuoos werk van Hugo Claus, gebaseerd op de gelijknamige tragedie van Seneca. Met weergaloos taalgebruik toont hij een wereld van verboden driften waarin de personages dansen op de smeulende vulkaan van obsessieve verlangens. Phaedra bekent haar stiefzoon Hippolytus haar liefde op het moment dat haar man Theseus naar het front gaat. Als hij haar afwijst komt de schaduwzijde van Phaedra’s liefde aan de oppervlakte. Dan komt Theseus terug en wordt een verschrikkelijke tol geëist. Regisseur Thibaud Delpeut brengt deze oertragedie als een slow motion opname van een fataal ongeluk, met haat en liefde achter het stuur. Het levert filmisch en meeslepend toneel op, dat aankomt als een mokerslag.

Inleiding om 19.15

Inleiding om 19.15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding om 19.15 uur door Luuk Verpaalen. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

“Intrigerend, aards liefdesleed”…“Niemand is van iemand, dat laten Hugo Claus en Thibaud Delpeut in deze wisselvallige, maar zeker ook intrigerende voorstelling kraakhelder zien”.

★★★ Volkskrant (Hein Janssen)

“In de heldere, filmische enscenering die regisseur Thibaud Delpeut voor deze Phaedra bij De Utrechtse Spelen bedachtklinkt er geregeld zachte muziek onder de scènes. Jazz, klassiek, drumgeroffel, ijle pianotonen. De soundtrack draagt bij aan het gesoigneerde ritme van de voorstelling, met gedurfde, prettig vertragende passages met stil spel”.

★★★ NRC

“Delpeut laat met deze Phaedra wel degelijk zien dat hij het klassieke repertoire in de grote zaal meester is, al moet het even op gang komen, en dat hij dat naar zijn eigen hand, tijd en ideeën kan zetten”.

★★★ Theaterkrant

“Phaedra wordt door Wendell Jaspers met een allesverzengende intensiteit gespeeld”

★★★★ Telegraaf

“Phaedra is een moderne, ietwat rauwe en onalledaagse voorstelling”

★★★ Trouw

“Ingehouden, maar zinderend van de onderhuidse spanning” 

GPD

“Wendell Jaspers schittert als de gekwelde Phaedra” … “De personages zijn bij Delpeut naturel, herkendbaar, invoelbaar, van nu”

Theaterjournaal

“Het samenspel van de acteurs bij het afwisselen van blijdschap en wanhoop is fenomenaal”

Cultuurpodiumonline

“Sterk spel, een gelaagd geluidsspectrum en slimme decors”

8Weekly

“Uitmuntende acteerprestaties”

1erang

http://youtube.com/watch?v=RLi8yYqNtpk" data-video-thumbnail="https://img.youtube.com/vi/RLi8yYqNtpk/maxresdefault.jpg">

tekst: Hugo Claus, naar Seneca ∙ regie: Thibaud Delpeut ∙ spel: Wendell Jaspers, Hein van der Heijden, Marlies Heuer, Jan-Paul Buijs e.a.