De Salon

De Salon

Pynarello & Maxim Osipov

De Salon

Pynarello & Maxim Osipov

  • Zondag 8 oktober 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 15:00 uur : Aanvang event
  • 15:30 uur : Pauze
  • 17:30 uur : Einde event
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 8 oktober 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 15:00 start of event
  • (Times are subject to change)

De Salon is een huiskamerconcert en talkshow ineen. De Kleine Zaal van De Oosterpoort wordt omgetoverd tot een sfeervol ingerichte huiskamer, waar gerenommeerde musici de mooiste klassieke werken vertolken en onze presentator in gesprek gaat met een boeiende gast. In oktober schuift schrijver en cardioloog Maxim Osipov aan, terwijl de musici van Pynarello je trakteren op onder meer een prachtige bewerking van Tsjaikovski’s Souvenir de Florence.

Pynarello
Onder aanvoering van violiste Lonneke van Straalen pakken deze muzikale avonturiers het allemaal net even anders aan. Met als resultaat dat eigenlijk iedereen, ongeacht leeftijd en eerdere ervaringen met klassieke muziek kan genieten van frisse, fruitige, energieke en lekker spontane uitvoeringen.

Tijdens deze editie van De Salon halen de musici herinneringen op. Een bepaalde melodie doet ons vaak herinneren aan een bijzonder moment waarop we diezelfde muziek hoorden. Een mooie herinnering heeft dan voor altijd een muzikale souvenir! Hoe heeft Tsjaikovski, die misschien wel de mooiste melodieën kon schrijven van iedereen, zijn herinneringen vertaald in muziek? Tsjaikovski’s Souvenir de Florence voelt aan als een woelige zomerse reis. Naast Tsjaikovski’s herinneringen wordt het indrukwekkende dubbelcelloconcert Lightweight van componist Trevor Grahl gespeeld met solisten Sebastiaan van Halsema en Lidy Blijdorp. Trevor schreef zijn dubbelcelloconcert in opdracht van de Cello Biennale 2022.

Maxim Osipov
Maxim Osipov (Moskou, 1963) is schrijver en cardioloog. Sinds 2007 publiceerde hij meerdere verhalenbundels. Hij won in Rusland verscheidene literaire prijzen en zijn werk is inmiddels in vele talen uitgegeven. Met De wereld is niet stuk te krijgen publiceerde Van Oorschot de eerste Nederlandse vertaling van zijn werk. Eind 2022 verscheen bij dezelfde uitgeverij zijn tweede in het Nederlands vertaalde bundel: Kilometer 101. In maart 2022 ontvluchtte Osipov met zijn familie Rusland. Vanaf september 2022 is hij aangesteld als gastdocent aan de Universiteit Leiden.

Lex Bohlmeijer
Deze editie van De Salon wordt gepresenteerd door Lex Bohlmeijer (Oost-Souburg, 1959). Bohlmeijer is opgeleid als letterkundige en dramaturg. Tegenwoordig presenteert hij twee programma’s op NPO Klassiek: Passaggio Late Night (dagelijks) en Diskotabel (op zondagmiddag). Sinds 2014 verzorgt hij voor De Correspondent tweewekelijks een interview, in de vorm van een podcast. Die serie is getiteld: Goede gesprekken, en telt al meer dan 300 afleveringen. Bohlmeijer was een aantal jaren als danser verbonden aan de Compagnie de Dance l’Esquisse te Parijs. Hij schreef toneelstukken, gebaseerd op documentair materiaal, en tevens een paar libretti voor muziektheater. Hij is actief als dagvoorzitter en presentator bij debatten, congressen en concerten.

Programma
P.I. Tsjaikovksi: Souvenir de Florence, arrangement voor Pynarello door Hugo Bouma
Trevor Grahl: Lightweight, dubbelcelloconcert met solisten Sebastiaan van Halsema & Lidy Blijdorp

Bekijk hier het programmablad digitaal.

“ ‘Lightweight’ van Trevor Grahl is feestelijk en zit vol vrolijke verwondering. Grahl behandelt de uitstekende solisten Lidy Blijdorp en Sebastiaan van Halsema als gescheiden wezens met elk hun eigen verhaal.”

Volkskrant 30 oktober 2022 ****

Nieuwsuur maakte op 14 juni 2023 een item over Maxim Osipov:

“Uitgeverij Van Oorschot – van oudsher uitgever van de zogenaamde ‘Russische Bibliotheek’ – neemt nu het initiatief voor een Russischtalig tijdschrift: Fifth Wave. Hoofdredacteur is de naar Nederland gevluchte Russische schrijver Maxim Osipov.”

Bekijk hier het item op nos.nl.

Lonneke van Straalen, Ernst Jan Vos, Eva Traa, Pieternel Tils, Julia Kleinsmann, Hester van der Vlugt, Natasa Grujic, Lucas Bernardo, Danna Paternotte – viool
Liselot Blomaard, Geerten Feller, Madi Luimstra – altviool
Anne Meike Burgel, Nathalie Flintrop – cello
Lucia Mateo Calvo – contrabas
Sarah Ouakrat, Janneke Groesz – fluit
Juan Esteban – hobo
Arno Stoffelsma, Alberto Sanchez – klarinet
Anna voor de Wind – basklarinet
Marije van der Ende – fagot
Hanna Guirten, Diechje Minne – hoorn
Sebastiaan Kemner – trombone
Wilco Oomkes – accordeon
Goncalo Martins, Joao Britto – slagwerk

Interview met Maxim Osipov is in het Engels
Alleen vrije zitplaatsen beschikbaar