De Nwe Tijd

De Nwe Tijd

Heimat 2

De Nwe Tijd

Heimat 2

  • Vrijdag 20 januari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 20 januari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

In september 2015 reisden Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Harald Austbø en Tim David naar Groenland. Daar speelden ze op een smeltende gletsjer met fanfare-instrumenten een zelfgeschreven requiem. Ze voelden aan alles dat het tijd was om afscheid te nemen. Maar van wat?

De reis ging traag, via Denemarken drie dagen op een boot naar IJsland en van daaruit met een vliegtuigje naar Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Onderweg interviewden ze invloedrijke mensen die de afgelopen jaren de krantenkoppen bepaalden: een bioloog, een voormalig burgemeester, een rechtse journalist en een visionaire ondernemer. Van hen wilden ze weten waarvan ze in Groenland dan afscheid moesten nemen. Wie of wat ze met hun requiem moeten bezingen. De poolkappen? De westerse beschaving? De hoop op de goede afloop?  Een al te somber toekomstbeeld? Hun eigen kindertijd?

Heimat 2 is de opvolger van het veelgeprezen en veel bezochte Heimat. Met Heimat 2 begint een reeks waarin de makers op zoek gaan naar hun wortels – hun historische, biologische, ideologische en persoonlijke wortels.

—–
Onderdeel van Scandinavian Scandals
In het nieuwe jaar introduceren wij een nieuwe manier van programmeren. Naast de doorlopende activiteiten presenteren wij regelmatig een gebundelde programmering, binnen een overkoepelend thema. In de kille wintermaand januari zoomen we met Scandinavian Scandals in op de paradox die Scandinavië heet. Want denken we aan onze noorderburen, dan denken we enerzijds aan hun mooie landschappen, uitmuntende sociale zekerheid en strakke design. Anderzijds zien we binnen de Scandinavische kunst de duistere kant van deze goedgeorganiseerde maatschappij, denk maar eens aan alle detectives of de familiedrama’s van de Noorse toneelschrijver Ibsen. In januari maken we deze paradox in Groningen, toch een beetje het Scandinavië van Nederland, voelbaar.