Zout op mijn huid / Benoite Groult

Zout op mijn huid / Benoite Groult

Dragan Bakema, Sophie van Winden e.a.

Zout op mijn huid / Benoite Groult

Dragan Bakema, Sophie van Winden e.a.

  • Woensdag 6 mei 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 6 mei 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Ode aan de liefde: romantisch en sensueel
De erotisch getinte roman ‘Zout op mijn huid’ deed in de jaren tachtig het nodige stof opwaaien, door de expliciet seksuele toon. De Franse schrijfster Benoîte Groult schrijft in haar boek over de liefde tussen een intellectuele Parisienne en een Bretonse visser. Het verschil in leefstijl en afkomst is groot, maar de aantrekkingskracht tussen hen beiden is nog groter. Jarenlang hebben ze stiekem afspraakjes, terwijl ze allebei met iemand van hun eigen ‘soort’ getrouwd zijn. Wat begint als iets zuiver lichamelijks, blijkt zich te ontwikkelen tot meer dan dat.

“Overrompelend is hoe subtiel alle drie de acteurs de voortdurend onderlinge erotische spanning vorm geven. Mede dankzij de sublieme regie van Koen, die naadloos illusie, realiteit en telefoongesprek verbindt, maar ook beeldvorming over kunst en echt via een schilderij van Courbet. Vooral door de oudere en jongeren George allengs met elkaar te laten vergroeien, laat Koen de hunkering tot in de zaal doortrillen.”

★★★★★ Trouw (Hanny Alkema)

“De chemie tussen Bakema en Van Winden broeit op het podium, waardoor de relatie tussen Gauvain en George volstrekt geloofwaardig wordt. Je snapt waarom George valt voor die visser met z’n kracht en vrolijke onverschrokkenheid. Je begrijpt ook wat Gauvain ziet in dat onvoorspelbare meisje, dat in zijn handen haar dedain verliest. Hun passie wordt mooi uitgewerkt tot een relatie die vooral seksueel is, maar niet plat of betekenisloos.”

Theaterkrant

“Deze toneelbewerking is zeker mooi en smaakvol gedaan, aangevuld met een aantal prachtige Franse liedjes.”

★★★ Telegraaf

“Sophie van Winden en Dragan Bakema hebben duidelijk een klik. De fysieke aantrekkingskracht tussen hun personages is meteen voelbaar.” (..) “Geslaagd is de aanwezigheid van José Kuijpers, als verteller en dezelfde vrouw, maar ouder en terugkijkend op de verhouding.”

★★★★ Volkskrant

“Dat resulteert in een boeiend relaas met veel vaart, een vleugje humor en een snufje erotiek waar niemand van hoeft te blozen.”

★★★ Dagblad van het Noorden

bewerking: Heleen Verburg en Mirjam Koen • regie Mirjam Koen • spel: Dragan Bakema, Sophie van Winden en José Kuijpers