Young Women at MENA

Young Women at MENA

Spirits & Asmâa Hamzaoui Group

Young Women at MENA

Spirits & Asmâa Hamzaoui Group

  • Vrijdag 19 mei 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Dat er ook fantastische vrouwelijke musici actief zijn als instrumentalist of bandleider in de Turkse, Perzische en Arabische wereld ontdek je tijdens Young Women at MENA. Tijdens dit dubbelconcert hoor je voor de pauze de groep Spirits, daarna is het ruim baan voor Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou.

Aanstekelijke Marokkaanse woestijnblues

Gnawa, de eeuwenoude, spirituele Marokkaanse woestijnblues, was tot voor kort het domein van de mannen. Tot Asmâa Hamzaoui, dochter van een malaam (meestermusicus) besloot de traditionele rolpatronen aan haar laars te lappen. Met haar all-female band Bnat Timbouktou (dochters van Timboektoe) brengt ze een frisse en aanstekelijke versie van het genre. Hamzaoui’s debuutalbum Oulad Lghaba uit 2019 was een ware sensatie. Meeslepende muziek door moedige vrouwen, over emancipatie en de strijd voor vrijheid en respect.

Een mix van Perzische, Turkse en Arabische klanken

De Iraanse Yasamin Shahhosseini (ud) en de Turkse Emine Bostanci (kemençe) zijn niet alleen gevestigde namen op hun instrumenten, maar ook gerenommeerde componisten. Bassist Tony Overwater vormde met hen én de Duitse percussionist Ruven Ruppik het nieuwe ensemble Spirits. Muziek die cirkelt rond de grenzen van Perzisch, Turks en Arabische klanken, met veel ruimte voor improvisatie maar ook onverwachte wendingen.

Stadsprogramma MENA IS HERE

Stadsprogramma MENA IS HERE

Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA-regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met het tiendaags stadsprogramma MENA IS HERE – met theater, muziek, film, verhalen, literatuur en eten – nodigen we je uit om de schoonheid van deze kunst en cultuur te bekijken.

Bekijk hier het hele programma

Vrije zitplaatsen