Urban Myth

Urban Myth

De laatste dichters

Urban Myth

De laatste dichters

  • Zaterdag 21 maart 2020
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 21 maart 2020
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

In verband met de opgelegde maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus is dit evenement helaas geannuleerd. We weten op dit moment nog niet hoe de afhandeling zal vergaan. Zodra daarover meer bekend is, nemen we per mail contact met je op.

De Laatste Dichters

De Laatste Dichters van Urban Myth, is een opwindende theaterervaring. Over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek. Over De Laatste Dichters, drie mannen die zich eind jaren 60 in Amerika emanciperen via poëzie en muziek. Met hun woorden als wapen bestrijden ze een generaties-oud zelfbeeld van Afro-Amerikanen. Dit is de geboorte van rap en de inspiratie voor vele generaties rappers.

Met het gelijknamige boek van Christine Otten over deze dichters, losjes in de ene hand en eigen actuele verhalen en nieuw materiaal in de andere, onderzoekt Urban Myth wat vijftig jaar zwarte emancipatie ons opleverde. Niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland.

Woorden als wapens

Geïnspireerd door de soundtrack van Laatste Dichters onderzoeken Birgit Schuurman, Tarikh Janssen, Cees geel, Uriah Havertong en muzikante Pink Oculus wat de boodschap van de Laatste Dichters nu nog betekent. Niet alleen in de huidige maatschappij, maar ook voor zichzelf en geven zichzelf daarbij volkomen bloot. Met De Laatste Dichters brengen regisseur Jörgen Tjon A Fong en de cast geen biografie of ode aan, maar werpen een kritische blik op het verleden, het heden en zichzelf waarbij niemand gespaard blijft. Persoonlijk, scherp, spannend en actueel.

Dit is de tweede muzikale voorstelling van Urban Myth waarbij een boek van Christine Otten als inspiratie dient. In de veel geprezen grote zaal voorstelling ‘We hadden Liefde, we hadden wapens’ uit 2017 stonden de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en rhythm & blues en soul uit de jaren 60 centraal. Beide voorstellingen verkennen de overeenkomsten en verschillen tussen de geschiedenis en het huidige debat over de cultureel diverse maatschappij in Nederland.

”Een belangrijk onderliggend thema in de voorstelling is de zelfhaat en het geïnternaliseerde racisme van de gemeenschap waarin de dichters zich bewogen. Dit komt mooi naar voren in een paar sterke scènes.”

Theaterkrant

regie en script Jörgen Tjon A Fong, geïnspireerd op het boek De Laatste Dichters van Christine Otten, Cast: Cees Geel, Tarikh Janssen, Birgit Schuurman, Uriah Havertong, Muziek: Pink Oculus en Rijmar de Goede, Coproducenten: Urban Myth, Jörgen Tjon A Fong en ITA