Toneelschuur Producties

Toneelschuur Producties

Andromache

Toneelschuur Producties

Andromache

  • Donderdag 5 april 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 5 april 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

IJzersterke cast in taalmonument van Jean Racine

Na het formidabele ‘Smekelingen’ en de bejubelde ‘Troje Trilogie’ presenteert Toneelschuur Producties ‘Andromache’. Met een ijzersterke cast gaat regisseur Olivier Diepenhorst dit taalmonument van Jean Racine te lijf. In het stuk raken Andromache, Orestes, Hermione en Pyrrhus, in de nasleep van de Trojaanse Oorlog, verstrikt in een dodelijk web van hartstocht, jaloezie, wraak en onmogelijke liefdes. Voor Diepenhorst is ‘Andromache’ echter niet zozeer een liefdestragedie, maar een verhaal over jonge mensen, opgegroeid in een wereld die permanent in oorlog is. De oorlog lijkt voorbij, maar in hen woedt hij voort. Extreem geweld lijkt de enige uitweg uit hun persoonlijke misère. Als het geluk en de liefde niet voor hen zijn weggelegd, dan ook niet voor een ander!

Inleiding om 19.15

Inleiding om 19.15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling. Heeft u al kaarten gekocht, dan kunt u de inleiding hier bestellen.

 

Lees hier het interview met Olivier Diepenhorst, regisseur van Andromache.

Lees hier het interview met Olivier Diepenhorst, regisseur van Andromache.

Olivier Diepenhorst

Na zijn afstudeervoorstelling Berenice (winnaar Ton Lutz prijs) in 2013 regisseert Olivier Diepenhorst opnieuw een stuk van Racine. “Ik voel mij aangetrokken tot de stukken van Racine, omdat zijn personages extreem en radicaal zijn. En vaak blind voor de behoeften van een ander. Personages bij wie de emoties door de aderen gieren, maar die door de schrijver gevangen zijn in een strak keurslijf van taal. Hierdoor staat het geheel voortdurend onder spanning.”

Trouw over ‘Smekelingen’ (****)

“Diepenhorst laat zijn acteurs de tekst vrijwel onbewerk en integraal spelen. Inclusief de bloemrijke uitweidingen en retorische hoogstandjes die de klassieke Griekse tekst rijk is. Dat levert een intrigerende spanning op tussen de betekenis van ‘Smekelingen’ toen en de betekenis die de tekst nu nog kan hebben.”

“Aangrijpende Andromache in het slagveld van de liefde”

★★★ Recensie Trouw

“Olivier Diepenhorst is op dit moment een van de interessantste jongere theatermakers”

★★★ Recensie Volkskrant

“Prachtige scenes (…) vooral de smoorverliefde Orestes die ongegeneerd de liefde van Hermione vraagt, laat zien dat er volop nieuwe spelmogelijkheden zijn met Racine”

★★★ Recensie NRC

“IJzersterk (…) petje af voor de soepele wijze waarop ze de lange zinnen laten meanderen”

Recensie Haarlems Dagblad

“Andromache is bloedstollend spannend”

Recensie Theaterinspiratie

tekst Jean Racine vertaling Herman Altena regie Olivier Diepenhorst met Roeland Fernhout, Steven Ivo, Matthijs IJgosse, Kirsten Mulder, Ellen Parren decor Marc Warning kostuums Nicky Nina de Jong lichtontwerp Casper Leemhuis dramaturgie Rob Klinkenberg foto Annaleen Louwes