Toneelgroep Oostpool

Toneelgroep Oostpool

Beschuit met muisjes / Herman Heijermans

Toneelgroep Oostpool

Beschuit met muisjes / Herman Heijermans

  • Vrijdag 19 december 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 19 december 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Een komisch stuk met een scherp randje
Deze klassieker van Heijermans is een meedogenloze, maar liefdevolle satire over familie en geld, en over het verschrikkelijke gevoel dat het geluk je nét door de vingers glipt. Prosper Bien Aimé zwaait samen met zijn vrouw de scepter over het familiebedrijf: een slechtlopend pension in een typisch Nederlands plaatsje. De plotselinge komst van Prospers verloren gewaande broer Gerrit zorgt voor een lichtpuntje, vooral wanneer die zich tijdens een potje klaverjassen verslikt in een pruim… en sterft. De familie realiseert zich wat de dood van Gerrit kan betekenen: ze gaan geld erven en ze hebben het verdomme verdiend ook! Een nietsontziende hebzucht maakt zich van hen meester. Maar dan duikt de vrouw van Gerrit op.

NB! De inleiding is helaas afgelast.

“Beschuit met muisjes bestaat uit drie bedrijven, waarvan het eerste in deze voorstelling nagenoeg perfect is”. (..) “Sterk spel en humor in ‘oude’ Heijermans”
Lees de volledige recensie hier

★★★ Volkskrant (Hein Janssen)

“Met veel energie maken de acteurs er een morbide feestje van”

★★★ Telegraaf

“Vos heeft zijn ploeg spelers geinspireerd tot enerzijds inlevend spel, anderzijds schuwt hij de vette komedie en de slapstick niet. Met zichtbaar plezier wordt de slechtheid van de personages in alle toonaarden vormgegeven. Ook al wordt de tekst van Heijermans gehanteerd, de beelden zijn van nu.”

★★★★ Dagblad van het Noorden

“Het is vooral een memorabele hommage van een jonge generatie toneelmakers aan één van onze grote toneelzonen. Het is niet te vergeten een sterk debuut van regisseur Joeri Vos in de grote zaal.”

De Groene Amsterdammer

“De verwarring is het mooist in een ruzie tussen de echtgenoot van Prosper (Anna Schoen) en de eveneens onbemiddelde nieuwe tante (Mariana Aparicio Torres), die beiden hartstochtelijk de erfenis opeisen voor de toekomst van hun eigen kind. Het aangedikte Spaanse accent van Torres geeft hun conflict ook politiek een interessante lading. Op dat soort momenten is Heijermans’ graaikomedie het meest invoelbaar en na anderhalve eeuw nog steeds actueel.”

★★★ NRC (Joke Beeckmans)

tekst: Herman Heijermans • regie: Joeri Vos • spel: Mariana Aparicio Torres, Roy Baltus, Rozanne de Bont, Maud Dolsma, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Laurens van Lottum, Teun Luijkx, Rick Paul van Mulligen, Ilke Paddenburg, Anna Schoen en Elène Zuidmeer .