Toneelgroep Amsterdam & Toneelhuis

Toneelgroep Amsterdam & Toneelhuis

Maria Stuart / Friedrich Schiller

Toneelgroep Amsterdam & Toneelhuis

Maria Stuart / Friedrich Schiller

  • Woensdag 10 december 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 10 december 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Rijk historisch drama met prachtcast en power women
Na het lovend ontvangen ‘Hamlet vs Hamlet’ is ‘Maria Stuart’ de tweede coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis. ‘Maria Stuart’ is een koninginnendrama waarin twee legendarische vorstinnen uit de Europese geschiedenis elkaar naar het leven staan: de puriteinse Elizabeth I van Engeland (Chris Nietvelt) en de verfijnde, bloedmooie Maria Stuart van Schotland (Halina Reijn). Deze vrouwen worden geconfronteerd met de uiterste gevolgen van hun macht: beslissen over leven en dood in het belang van de staat.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding om 19.15 uur. Maarten Bronts geeft de inleiding en interviewt acteur Eelco Smits. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

“Elizabeth moet haar persoonlijke overwegingen achterwege laten en beantwoorden aan de verwachtingen die men heeft van haar als wereldleider. Het stuk laat zien hoe eenzaam de macht voelt. Het toont twee vrouwen die geschiedenis schrijven en zich daar ook bewust van zijn. Voor mij gaat het daar over: de enscenering van je eigen leven en een bewustzijn van je positie in een historisch moment.” (regisseur Ivo van Hove)

“Welklinkende volzinnen worden over onze hoofden heen gestrooid en prikkelen ons luistergenot, in een ingetogen declamatie met een onderhuidse emotionele laag die raakt. Je voelt kwaadheid, frustratie, sluwheid, machtswellust, machtsmisbruik”

★★★★ Theaterkrant

“Bloedstollend.” (…) “adembnemend scherp in de suggestie dat het heden nog immer zo werkt. En dat zonder één camera of beeldscherm. Van Hove op zijn best.”

★★★★★ Trouw

“En Chris Nietvelt als mechanisch voortbewegende, eenzame vorstin in het slotbeeld – dat is echt onvergetelijk mooi”

★★★ de Volkskrant

tekst: Friedrich Schiller ∙ vertaling: Barber van de Pol ∙ regie: Ivo van Hove ∙ spel: Katelijne Damen, Jip van den Dool, Marc Van Eeghem, Robert de Hoog, Maarten Heijmans, Hans Kesting, Chris Nietvelt, Halina Reijn, Matteo Simoni en Eelco Smits ∙ productie: Toneelgroep Amsterdam & Toneelhuis