Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam

De Meeuw / Anton Tsjechov

Toneelgroep Amsterdam

De Meeuw / Anton Tsjechov

  • Woensdag 23 oktober 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 23 oktober 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Tsjechov’s ultieme liefdesdrama
De internationaal vermaarde regisseur Thomas Ostermeier waagt zich voor het eerst in zijn carrière aan Tsjechov en dan ook nog eens aan ‘De Meeuw’, dat niet alleen het ultieme liefdesdrama is, maar ook het stuk der stukken over theater. Konstantin houdt van Nina. Hij is aspirant toneelschrijver en zij speelt in zijn eerste toneelstuk. Konstantin zoekt naar de erkenning van zijn moeder, de beroemde toneelspeelster Arkadina, maar de première wordt een ramp. Arkadina kan het kunstenaarschap van haar zoon niet serieus nemen en de kloof tussen hen wordt onoverbrugbaar. Nina levert zich ondertussen uit aan de oudere Trigorin. Jaren later komen Konstantin en Nina elkaar weer tegen en wordt een onafwendbare catastrofe in gang gezet.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368. Wouter Bakker interviewt Janni Goslinga, zij speelt de rol van Marsja in De Meeuw.

Echte kippen in aardse ‘Meeuw’

Door Kester Freriks

★★★★ NRC Handelsblad

‘Ostermeier, die als gastregisseur twee jaar geleden al een mooie Spoken maakte bij Toneelgroep Amsterdam, weet het ensemble een vrij opvallende nieuwe speelstijl mee te geven. Weg zijn de rauwe emotionele uitbarstingen en de gestileerde psychologie, er wordt losjes en naturel gespeeld; ze spelen bijna alsof ze niet spelen. (…) Pas helemaal aan het eind krijgt de voorstelling ook emotionele impact. Een jaar later keert Nina – na omzwervingen een middelmatige actrice geworden – terug naar Kostja. Ze houdt zich groot maar is gebroken. Devos is prachtig in deze scène en het fatale eindpunt van het stuk is plotseling onontkoombaar.’

★★★★ Parool

“Masja, altijd in het zwart gekleed omdat ze in de rouw is om haar leven, neemt afscheid van de gevierde schrijver Trigorin. Het is de mooiste scène in De Meeuw van Tsjechov. Mooi, omdat hij waarachtig is en omdat zowel Janni Goslinga (Masja) als Hans Kesting (trigorin) hun rollen ook waarachtig en zonder ironie spelen.”

★★★★ Volkskrantdoor
Hein Janssen

tekst: Anton Tsjechov · regie: Thomas Ostermeier · spel: Hélène Devos, Janni Goslinga, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Chris Nietvelt, Alwin Pulinckx, Bart Slegers en Eelco Smits · muziek: Nils Ostendorf