Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam

Het jaar van de kreeft

Toneelgroep Amsterdam

Het jaar van de kreeft

  • Woensdag 13 april 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 13 april 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Als u niet gaat kijken, bent u een dief van uw eigen geluk’”
(NRC*****)
Na het succesvolle ‘In ongenade’, regisseert Luk Perceval opnieuw bij Toneelgroep Amsterdam: ‘Het jaar van de kreeft’, een van zijn lievelingsromans van Hugo Claus. Wanneer bankier Pierre kapster Toni ontmoet, raakt hij in de ban van haar. Toni lijkt op het eerste gezicht een vrijgevochten jonge vrouw, maar blijkt een getroebleerd en kwetsbaar meisje. Hun relatie komt onder druk te staan en de toekomst die Pierre voor ogen had, glipt hem langzaam uit handen. In provocerende, ontroerende en poëtische scènes zijn we getuige van de ontreddering die de grote liefde veroorzaakt. In vlijmscherpe dialogen en balancerend tussen pathos en humor, toont Claus hoe de twee niet met, noch zonder elkaar kunnen.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een gratis inleiding om 19.15 uur. Wouter Bakker geeft de inleiding en interviewt actrice Maria Kraakman. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Voorverkoop seizoen 2015-2016

Voorverkoop seizoen 2015-2016

Let op: deze voorstelling is tussen 10 juni tot 15 juni alleen te bestellen als Agenda abonnee. Vanaf 15 juni 19.30 uur start de algemene voorverkoop!

“Wondermooi is die uitbeelding van de aantrekkingskracht en verkennende erotische handelingen tussen deze man en vrouw in de openingsscènes. Vanaf dat moment weet je dat Het jaar van de kreeft , de vertoneling van de roman van Hugo Claus, een traktatie zal zijn.”

★★★★★ NRC

‘Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat hebben zich de afwijkende, uiterst fysieke speelstijl magnifiek eigen gemaakt. Ze slepen je mee in hun rauwe, intense. maar bovenal kwetsbare spel van aantrekken en afstoten. Hun destructieve gedrag schuurt bovendien prachtig met de zachtzoete melodieën van pianist Jeroen van Veen.’

de Telegraaf

“Must read. Must see. (…) Gijs Scholten van Aschat en Maria Kraakman trekken alle registers van hun grote toneelspelerstalenten wijd open. (..) Hij [Luk Perceval] laat met het jaar van de kreeft opnieuw zien wat een groot kunstenaar hij is.”

De Groene Amsterdammer

”Het is bovendien fascinerend om twee van de beste tekstacteurs van Nederland zich zo schaamteloos fysiek op hun rol te zien werpen. Zeker Kraakman weet fenomenaal een verward, geslaagd en ongrijpbaar personage neer te zetten dat je gevoelsmatig wel degelijk begrijpt”

★★★★ Trouw

“Gijs Scholten van Aschat en Maria Kraakman spelen het stel met een adembenemende inzet.(…) Wat me het meest trof was de verzengende liefde van de man die zich uit in een allesoverheersende wil om haar te kunnen dienen en haar te bezitten. Je voelt voortdurend dat dit nooit gaat lukken. Het maakt deze heftige voorstelling tragisch en onontkoombaar.”

★★★★ Scènes

tekst: Hugo Claus · regie: Luk Perceval · spel: Maria Kraakman, Gijs Scholten Van Aschat en pianist Jeroen van Veen.