Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam

Koningin Lear / Tom Lanoye

Toneelgroep Amsterdam

Koningin Lear / Tom Lanoye

  • Vrijdag 3 april 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 3 april 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Poëtische, nieuwe klassieker
Tom Lanoye staat bekend om zijn vernieuwende, poëtische bewerkingen van toneelklassiekers (vorig seizoen het meesterwerk ‘Hamlet vs Hamlet’). ‘King Lear’ van Shakespeare wordt bij hem ‘Koningin Lear’, een monumentale rol die Lanoye schreef voor actrice Frieda Pittoors. Het oorspronkelijke verhaal van de oude koning die zijn rijk onder zijn drie dochters verdeelt en daarmee zichzelf en zijn land in het verderf stort, wordt bij Lanoye een koningin die haar rijk wil verdelen onder haar drie zonen, die opgroeiden zonder vader, omringd door vrouwen. Niet zij zijn de sterke figuren, maar hun vrouwen. Het verhaal van koningin Lear gaat dan ook eerder over onmacht dan over macht.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding om 19.15 uur. Luuk Verpaalen verzorgt de inleiding en interviewt acteur Vanja Rukavina. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

“Wat de combinatie Lanoye-de Vroedt zo bijzonder maakt, is het engagement dat uit hun werk spreekt” (…) “De grootse greep van Lanoye op het materiaal matcht perfect met de grootse greep van De Vroedt op het spel en de inhoud, soms intiem, vaak ook sterk dramatisch verbeeld.” (..) ”Aan het slot is Frieda Pittoors zeldzaam groots. Haar mentale verwarring neemt toe, het is Alzheimer die haar geest bezoekt. In aangrijpend spel dat zweeft tussen waanzin en luciditeit geeft ze Lears ondergang gestalte.”

★★★★★ Theaterkrant

“Geestige momenten zijn er te over, vooral dankzij het voortreffelijke spel van routiniers Roeland Fernhout en Janni Goslinga als de twee pavernu’s.” (…) “Binnen die beperking speelt Frieda Pittoors grandioos.”

★★★ NRC

 “Tom Lanoyes nieuwste bewerking van een Shakespeare-klassieker past naadloos in zijn zeer succesvolle reeks.” (..) “Frieda Pittoors speelt Lear ingehouden, met ontzag en een moederlijke autoriteit”

★★★★ De Volkskrant

“een geëngageerde actuele Lear die zo mogelijk nog rijker en gelaagder is dan het oorspronkelijke stuk”

★★★★★ Telegraaf

“spannende, pakkende voorstelling met een steengoede Frieda Pittoors”

★★★★★ Knack

tekst: Tom Lanoye, naar William Shakespeare ∙ regie Eric de Vroedt ∙ spel: Hélène Devos, Roeland Fernhout, Janni Goslinga, Jip van den Dool, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx, Vanja Rukavina en Gijs Scholten van Aschat ∙ muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong