Thomas Oliemans

Thomas Oliemans

Dutch Delight

Thomas Oliemans

Dutch Delight

 • Donderdag 29 februari 2024
 • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
 • 17:00 uur: restaurant The Mix open
 • 20:15 uur: aanvang concert
 • 20:50 uur: pauze
 • 21:10 uur: aanvang tweede deel
 • 22:30 uur: einde concert
 • (Tijden onder voorbehoud)
 • Donderdag 29 februari 2024
 • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
 • 20:15 start of event
 • (Times are subject to change)

Tijdens Dutch Delight ontmoet je de supertalenten van de Nederlandse klassieke muziek en maak je kennis met hun verrassendste kanten. De presentator interviewt de musici, waardoor je allerlei leuke en interessante weetjes hoort die je niet in een doorsnee concertprogramma leest. Daarna geniet je een uur lang met net iets nieuwsgierigere oren van de muziek.

Bariton Thomas Oliemans zingt volgens zijn website ‘alles met mooie woorden en noten’. Grote rollen in internationaal gevierde operaproducties en bij uitvoeringen van de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium, recitals met klassieke liederen op gerenommeerde podia wereldwijd, Franse chansons, noem maar op.

Tijdens Dutch Delight zingt Oliemans een van de absolute hoogtepunten uit de klassieke muziek: Schuberts Winterreise, waarbij hij zichzelf op piano begeleidt. In de 24 liederen, op teksten van Wilhelm Müller wordt je meegenomen naar een verlaten winterlandschap, waar een jonge man ronddoolt, vechtend tegen eenzaamheid en herinneringen aan een verloren liefde. De natuur is bevroren, net als zijn hart. Alles om hem heen lijkt zijn gemoedstoestand te spiegelen. Af en toe is er een sprankje hoop, maar ook dat vervliegt met het laatste blaadje dat van de boom valt. Is een afwijzing in de liefde zo hard aangekomen? Stevent hij af op zijn vroege dood? Waarom vliegt er een zwarte kraai met hem mee?

Rode draad in de liederen is volgens Oliemans het bewandelen van je eigen pad en de eenzaamheid die daarmee gepaard kan gaan. Wellicht zal ook de weg die Thomas heeft moeten bewandelen op weg naar de top onderdeel vormen van het gesprek waarmee de avond opent.

Presentatie door Jet Berkhout
Jet Berkhout
studeerde Nederlands en volgde een minor Muziekwetenschap in Amsterdam. Tijdens haar studie speelde ze viool en piano in onder andere het VU-Orkest, het Nederlands Studenten Orkest en het Ricciotti Ensemble. Na haar studie werd ze tv-presentator en regisseur bij o.a. jongeren-omroep (TMF) en NPO Klassiek. Waar mogelijk speelt ze in de marge van schuifdeuren en dorpskerkjes met haar strijkkwartet Striking Four en strijkorkest Lundi Bleu. Bij Dutch Delight interviewt Jet Berkhout bariton Thomas Oliemans.

DJ Yoram Ish-Hurwitz in de foyer
Kom na afloop nog gezellig een drankje halen in de foyer. DJ Yoram Ish-Hurwitz (programmeur Klassiek bij SPOT Groningen) draait de muziekkeuzes van Thomas Oliemans. Kom langs en laat je verrassen.

Programma
Bekijk hier het programmaboekje.

 

Programma
Schubert: Winterreise

“Oliemans zingt nog raker en doorleefder dan gewoonlijk.”
NRC Handelsblad over zijn uitvoering van Winterreise

“Wie was Schubert? Hoe kwam zijn Winterreise tot stand? Wat vonden zijn vrienden ervan? Wie schreef de tekst? En hoe uniek is het dat Thomas Oliemans Winterreise tegelijkertijd speelt en zingt? Én er breekt bijna ruzie uit over hoe ‘dramatisch’ de Winterreise nou eigenlijk is.”

Journalist Gijs Groenteman en Concertgebouw-redacteur Thomas de Jonker praten 25 afleveringen lang met bariton Thomas Oliemans – gezeten achter de piano – over Schuberts Winterreise, de beroemdste en meest gezongen liedcyclus ter wereld. Een gesprek op hoog niveau, maar voor iedere muziekliefhebber begrijpelijk.

Podcast Op Winterreise met Oliemans en Groenteman