Theater Utrecht

Theater Utrecht

Platonov

Theater Utrecht

Platonov

  • Maandag 7 mei 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 7 mei 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Platonov is een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials

Tien vrienden wonen samen in een grote loft en worstelen met het leven, de liefde en met elkaar

Platonov biedt een blik in het leven van een hechte groep vrienden die samenwonen in een grote loft in de stad. Ze worstelen met het leven, de liefde en met elkaar. Regisseur Thibaud Delpeut zet met tien jonge talentvolle acteurs op een briljante manier een voor iedereen herkenbaar en confronterend beeld van deze tijd neer. Bereid je voor op een onstuimige avond in het theater. Delpeut bewerkte radicaal de oorspronkelijke tekst (1881) van Anton Tsjechov (vertaling Jacob Derwig) en maakte er een hedendaagse, moderne versie van. Landelijke tournee 28 feb t/m 12 mei 2018.

Inleiding om 19.15

Inleiding om 19.15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling. Heeft u al kaarten gekocht, dan kunt u de inleiding hier bestellen.

Briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan

In een tijd dat oude conventies niet meer gelden, alles mag en alles kan, liggen verwarring en misverstanden op de loer. Zo worstelt de charmante maar gedesillusioneerde Misja Platonov met de allesverzengende liefde. Hij woont samen met negen vrienden in een grote loft. Allemaal dingen ze naar zijn aandacht, zijn liefde. Waarom strijdt iedereen juist om hem? Waarom zit iedereen hem zo op de huid? Wat ziet zijn liefhebbende echtgenote Sasja in hem? En wat wil de trotse Anna, of die student Mark toch van hem? Waarom leggen al zijn vrienden hun hele hebben en houwen juist bij hem neer? Of ziet Misja, een soort briljante kruising van een romantische Hamlet en een woest aantrekkelijke Don Juan, het gewoon allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?

Een springlevend verhaal van Tsjechov

Tsjechov, één van de grootste Russische schrijvers in de literatuurgeschiedenis, schreef Platonov eind 19 eeuw. Het stuk werd pas twintig jaar na zijn dood ontdekt. Regisseur Thibaud Delpeut, alom bejubeld om zijn radicale en vernieuwende visie, brengt het verhaal naar het heden als een hartverscheurend eerlijke voorstelling over de kracht van liefde. Een stuk waarin hij misschien meer dan ooit iets van zichzelf legt.

 

“Een heerlijk labiele Platonov.”

★★★★ Recensie Dagblad van het Noorden

“De groep jonge acteurs overtuigt in deze lappendeken van dialogen (…) Vincent van der Valk vertolkt mooi de tegenstrijdigheid die in Platonov woedt. De ene keer branievol in de aanval, dan plots ineenkrimpend tot een behoeftige jongen.”

★★★★ Recensie Theaterkrant

“Vincent van der Valk als Platonov: hij flirt en schoffeert, mannen en vrouwen worden boos en verliefd op hem. (…) Vol overgave wordt er geouwehoerd, gezopen, gezoend en gevochten in dat geweldige decor van een hippe loft.”

★★★★ Recensie Trouw

“Theater Utrecht maakt eerlijke en gedurfde Platonov.”

★★★★ Recensie de Volkskrant

“Sidderende Platonov in een nacht vol seks, drank en drugs.”

★★★★ Recensie NRC

Tekst: Anton Tsjechov | Vertaling: Jacob Derwig | Regie en muziek: Thibaud Delpeut | Spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Tim Linde, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg en Vincent van der Valk | Dramaturgie: Joris van der Meer | Scenografie: Roel van Berckelaer | Kostuums: Dymph Boss | Castingadviezen: Hans Kemna | Foto: Geert Goiris