Taiwan Philharmonic Orchestra &

Taiwan Philharmonic Orchestra &

Kit Armstrong (piano)

Taiwan Philharmonic Orchestra &

Kit Armstrong (piano)

  • Dinsdag 21 april 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het Taiwan Philharmonic Orchestra brengt samen met Kit Armstrong een programma met muziek van Saint-Saëns en Tsjaikovski.

De tovenaarsleerling

Muzikaal genie, hoogbegaafde pianist, wonderkind: het zijn maar enkele van de etiketten die er de afgelopen jaren op Kit Armstrong zijn geplakt. Veertien was hij toen hij Alfred Brendel, een levende legende binnen de pianowereld, vroeg hem onder zijn hoede te nemen. De maestro had nog nooit een jonge pianist lesgegeven. Of zoals de door Brendel zeer bewonderde pianist Artur Schnabel ooit zei: “Je huurt geen berggids in om een kind te leren lopen.” Maar voor Kit maakte Brendel maar al te graag een uitzondering.

Programma

Tijdens dit concert speelt de inmiddels 27-jarige Brits-Amerikaanse pianist met het Taiwan Philharmonic Orchestra werk van een van zijn favoriete componisten: het exotische Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns, waarin de reislustige Fransman zijn indrukken verwerkte die hij in Egypte opdeed.

Ook Tsjaikovski weerspiegelt in zijn Symfonie nr. 6 zijn ervaringen en gevoelens, al zijn die heel wat minder prettig. Eigenlijk is het een hartverscheurende afscheidsbrief, waarin een leven vol passie, liefde, wanhoop, woede en teleurstelling op prachtige wijze in noten is gevat. Tsjaikovski was homoseksueel in een land waar dat toen – en ook nu nog – op z’n zachts gezegd een issue was. De innerlijke strijd van een man die zijn gevoelens nooit in de openbaarheid heeft kunnen uiten, klinken door in elke noot. Op 28 oktober 1893, negen dagen na de première van dit hoogtepunt uit de klassieke muziek, maakte de componist een einde aan zijn leven.

Inleiding

Inleiding

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding door Chris Fictoor om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten à € 2,75 kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart bestellen wanneer u al kaarten heeft.

Restaurant Tromp

Restaurant Tromp

Lekker eten kan ook in De Oosterpoort! Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in ons restaurant Tromp. Bekijk de menukaart of reserveer een tafel via Couverts.

Taiwan-20Philharmonic-20Orchestra-20-20PIANIST-20KID-20ARMSTRONG-202-20Neda-20Navaee

Saint-Saëns: Pianoconcert nr. 5 op. 103
Tsjaikovski: Symfonie nr. 6 op. 74 Pathétique