Speeldrift VERPLAATST VAN 5 MAART

Speeldrift VERPLAATST VAN 5 MAART

Tamar van den Dop e.a.

Speeldrift VERPLAATST VAN 5 MAART

Tamar van den Dop e.a.

  • Vrijdag 8 maart 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 8 maart 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Ada komt als nieuwe leerling op een vooraanstaande middelbare school. Haar intelligentie maakt haar direct tot buitenstaander: te slim en onhandelbaar voor de leraren en te gevaarlijk en vreemd voor haar medeleerlingen. Zij op haart beurt vindt iedereen burgerlijk en dom. Alleen in klasgenoot Alev treft ze een zielsverwant. Samen zien ze de wereld zoals hij is, een door God verlaten speelplaats. Ze gebruiken de naïef-optimistische gymleraar Smutek om hun filosofie in de praktijk te onderzoeken. Hij ontpopt zich als willige pion in een gevaarlijk en erotisch geladen spel. Maar dan barst de bom. Het eindspel vindt plaats in de rechtbank. Hier staat de beruchte rechter Koude Sophie voor een nagenoeg onmogelijke opgave: hoe kun je rechtspreken over mensen die zich buiten de maatschappij hebben geplaatst en geen enkele norm of waarde erkennen?

In haar roman SPEELDRIFT geeft de Duitse schrijfster en juriste Juli Zeh (1974) een haarscherpe analyse van het tijdperk na 9/11. Ze koppelt een herkenbaar en meeslepend verhaal aan de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd: de verhitte zoektocht naar normen en waarden, het opnieuw vormgeven van politiek en rechtspraak, en de vraag hoe om te gaan met spectaculair terrorisme van verwarde eenlingen. Haar werk werd in Duitsland al eerder met veel succes vertaald naar het toneel. Rik van den Bos maakt met Casper Vandeputte voor deze voorstelling een nieuwe theaterbewerking waarin de luchtige vertelstijl langzaam omslaat in een filosofische thriller.

“buitengewoon enerverend, mede door
het acteren van Mariana Aparicio Torres en Vincent van der Valk.” (De Volkskrant)

“De tekst is
messcherp (…) De acteurs zijn voortreffelijk (…) de voorstelling is verbluffend.” (Haarlems Dagblad)

“De voorstelling is in dat laatste halfuur buitengewoon enerverend. (…) Het is literair theater zonder saai te worden. Sterker nog: het is leerzaam en spannend tegelijk.”

★★★★ Volkskrantdoor
Hein Janssen

“Opnieuw schuwt Casper Vandeputte de grote thema’s niet. Na De ziekte die jeugd heet en somedaymyprincewill.com maakt hij met Speeldrift een filosofische voorstelling waarin hij de moraal van de moderne maatschappij aan de kaak stelt. Met Rik van den Bos bewerkte hij de gelijknamige roman van Juli Zeh. Het is zijn laatste productie bij de Toneelschuur en een samenwerking met het Nationale Toneel, waar hij voor de komende vier jaar heeft getekend. Met vier sterke acteurs, een verrassende vormgeving en de nodige humor levert hij opnieuw een stuk van hoog niveau af.”

★★★★ Theaterkrantdoor
Anouk Leeuwerink

“De acteurs zijn voortreffelijk: Mariana Aparicio Torres speelt haar rol van de kleine, stoere Ada op ontroerende wijze; Vincent van der Valk is vilein, scherp en geestig als ‘smartguy’ Alev, maar hij schakelt net zo makkelijk naar een komisch pubermeisje; Stefan de Walle zet de heerlijk onnozele gymleraar Smutek neer en met name Tamar van den Dop steelt de show, als de lichtelijk hysterische moeder van Ada en als de shag rokende geschiedenisleraar die enigszins gebogen door het leven gaat, maar wel iemand is die het over ideologische kwesties heeft met leerlingen.”

★★★★ Haarlems Dagbladdoor
Margriet Prinssen

“Met zijn vieren [de acteurs van Speeldrift, red.] vertellen ze met verve hoe het schoolleven van Ada [hoofdrol, red.] verandert als ze in de nieuwe leerling Alev een geestverwant ontdekt. Hij trekt haar mee in een chantagespel, waarin een leraar slachtoffer wordt van de zelfgekozen normloosheid van de twee leerlingen. Het zijn interessante vragen die ‘Speeldrift’ oproept over moraal, recht en zingeving en over hoe wankel die mentale bouwwerkjes zijn als er op de juiste manier tegenaan wordt geschopt.”

★★★★★ De Trouwdoor
Robbert van Heuven

Speeldrift is een voorstelling van Toneelschuur Producties in coproductie met het Nationale Toneel, regie: Casper Vandeputte, tekst: Juli Zeh, bewerking: Rik van den Bos & Casper Vandeputte, spel: Tamar van den Dop, Mariana Aparicio Torres, Vincent van der Valk en Stefan de Walle