Pichet Klunchun Dance Company (Thailand)

Pichet Klunchun Dance Company (Thailand)

Tam Kai

Pichet Klunchun Dance Company (Thailand)

Tam Kai

  • Maandag 28 oktober 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 28 oktober 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Mark Yeoman (artistiek directeur Noorderzon Festival) over Pichet Klunchun: “Ondanks dat Pichet Klunchun trouw blijft aan de Thaise danstraditie die hij leerde toen hij jong was, slaat hij met veel succes een brug naar de meer Westerse stijlen. Of het nu gaat om een samenwerking met de grensverleggende Franse choreograaf Jerome Bel of op een door Vaslav Nijinksky geïnspireerd stuk, hij probeert altijd nieuwe wegen in te slaan. Zijn werk is dynamisch en prachtig om naar te kijken. Pichet was dan ook een zeer welkome gast op het Noorderzon Festival in 2010 en 2012.”

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Inleiding met Pichet Klunchun
Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding, choreograaf Pichet Klunchun zal hier geïnterviewd worden. Deuren gaan om 18:45 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Spannende mix van traditie en improvisatie
Net als zijn bekendere geestverwant Akram Khan dat doet met traditionele Indiase dans, slaat Klunchun in zijn voorstellingen bruggen tussen Khôn en hedendaagse dans, tussen traditie en moderniteit. Tam Kai (‘de jacht op de haan’) is gebaseerd op een traditioneel Thais verhaal over een prins die door een prachtige haan wordt meegelokt naar twee prinsessen, met fatale gevolgen.

Pichet Klunchun en zijn dansers hebben zich voor de uitdaging gesteld om buiten hun ‘comfort zone’ te treden en met respect voor deze traditie te improviseren op dit verhaal. Daarbij laten zij zich vooral leiden door zeer snelle, virtuoze Thaise xylofoonmuziek. Het resultaat is een voorstelling, waarin nog een vleugje traditie is te proeven, maar waar vooral de intuïtie, creativiteit en het talent van de prachtige dansers op de voorgrond staat. Voor de Thaise voorstellingsbezoeker leverde Tam Kai een rauw en onvoorspelbaar schouwspel op.

“Wat ik probeer is om de mensen in Thailand op een andere manier naar hun eigen cultuur te laten kijken. Dat is bepaald niet makkelijk, maar gaat wel steeds beter.” aldus Pichet Klunchun. Klik hier voor meer informatie over zijn werk.

English
Pichet Klunchun Dance Company was founded by Pichet Klunchun, an independent solo dance artist and international choreographer who is competent in Thai Classical Dance, Contemporary Dance, and Choreography. With his international working experiences and desire to establish a professional standard, Pichet founded Pichet Klunchun Dance Company to create pure art performance and to train a number of young-blood professional dancers with strong Thai classical dance backgrounds.

Pichet Klunchun bridges traditional Thai Classical Dance language with contemporary sensibility, while keeping the heart and wisdom of the convention. He trained in Thai Classical Mask Dance, Khon, from age 16 with Chaiyot Khummanee, one of the best Khon masters in Thailand. He has earned domestic notoriety for his efforts in contemporizing Khon and has participated lately in several intercultural performing arts programs as an international dancer-choreographer represented Thailand in Asia, North America and Europe.

‘Achter elkaar, met Klunchun als meester en aangever, beginnen schouders te draaien, torso’s te golven, een sprong hier, een radslag daar. Viervoetige apen, wegslaande benen uit een vechtdans, vloer vegende handjes, krassen vogels, ze komen allemaal voorbij.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Volkskrantdoor
Mirjam van der Linden

“Wat het speciaal maakt voor ons oog en oor, is de synthese tussen westers modern en fascinerend Thais klassiek en de combinatie met de muziek die traditioneel mixt met nieuw.” Klik hier voor de volledige recensie.

★★★ Theaterkrant