Orchestre des Champs Elysees

Orchestre des Champs Elysees

Patricia Kopatchinskaja (viool)

Orchestre des Champs Elysees

Patricia Kopatchinskaja (viool)

  • Vrijdag 24 april 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 24 april 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Mendelssohn: Vioolconcert / Brahms: Symfonie nr. 4

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding om 19.00 uur door musicoloog Paul van Reijen. Deuren gaan om 18.45 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.


Dit concert is onderdeel van onze Wereldsterren. Ook dit seizoen is programmeur erin geslaagd om de wereldtop van de klassieke muziek naar De Oosterpoort te halen.

Dit concert is onderdeel van onze Wereldsterren. Ook dit seizoen is programmeur erin geslaagd om de wereldtop van de klassieke muziek naar De Oosterpoort te halen.

> Bekijk het gehele programma

>Bekijk hier het programmaboekje van dit concert

Muziek alsof de inkt nog nat is
Vlammend, temperamentvol en eigenzinnig: het zijn woorden waarmee violiste Patricia Kopatchinskaja vaak wordt omschreven in de pers. Haar repertoire varieert van barok tot hedendaags en alles wat daar tussenin zit. Maar dan wel gespeeld op z’n Kopatchinskajaans. Als de Moldavische op het podium staat, gebeurt er iets in de zaal. Eeuwenoude muziek klinkt ineens alsof de inkt nog nat is. In een interview met de Volkskrant zegt ze: “Een componist is geen heiligenbeeld in een museum. Als ik bijvoorbeeld een vioolconcert van Beethoven speel, stel ik me voor dat hij op de eerste rij zit. Ik speel voor hem, daag hem uit.” De samenwerking van Kopatchinskaja met de wereldberoemde dirigent Philippe Herreweghe en zijn Orchestre des Champs-Élysées is een bewezen succesformule. In 2009 namen ze samen Beethovens complete werken voor viool en orkest op – door The Strad betiteld als “de beste authentieke versie ooit” – en ook in de concertzaal waren ze al vaker samen te beluisteren. Herreweghe weet als geen ander de noten van (vroeg-)romantische componisten te laten klinken zoals ze bedoeld zijn en laat ze schitteren op historische instrumenten. Ook vanavond buigt de Vlaming zich met zijn musici over repertoire waar ze al vele jaren in uitblinken: (vroeg-)romantische muziek, dit keer van Mendelssohn en Brahms.

GETIPT door dirigent / organist / clavecinist TON KOOPMAN: “het is zeer bijzonder om Herreweghe met zijn mooie orkest Mendelssohn en Brahms te horen beleven”

Music as if the ink hasn’t yet dried
The collaboration between Kopatchinskaja and the world-famous director Philippe Herreweghe and his Orchestre des Champs-Élysées is a proven success formula. In 2009 they recorded Beethoven’s complete works for violin and orchestra together – by The Strad named as “the best authentic version ever” – and also in the concert halls they have performed together before. Like no other, Herreweghe knows how to make the notes of (early) romantic composers sound the way they were intended and makes them shine on historical instruments. Tonight the Fleming and his musicians will also perform the repertoire that they have excelled at for many years: (early) romantic music, this time by Mendelssohn en Brahms.