Berlage Saxophone Quartet

Berlage Saxophone Quartet

J.S Bach: Goldbergvariaties

Berlage Saxophone Quartet

J.S Bach: Goldbergvariaties

  • Zondag 24 september 2023
  • SPOT/Locatievoorstelling
  • 15:00 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 24 september 2023
  • 15:00 start of event
  • (Times are subject to change)

Ode: muziek beleven in Groninger kerken

Onze provincie telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens Ode – een samenwerking tussen SPOT Groningen en Groninger Kerken – vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten. Op zondagmiddag 24 september brengt het Berlage Saxophone Quartet in de Stefanuskerk in Finsterwolde een meesterwerk uit de klassieke muziek: de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach.

In de Goldbergvariaties kan iedereen zichzelf terugvinden, zo lijkt het, en toch blijven ze altijd onmiskenbaar van Johann Sebastian Bach. Hij schreef de variaties – teder, uitbundig, dansbaar en meeslepend – weliswaar voor klavecimbel, maar zijn onweerstaanbaarheid strekt zich uit tot alle musici. Volgens overlevering componeerde hij het werk om de slapeloze nachten van een graaf dragelijk te maken. Maar Bach zou Bach niet zijn als er niet een heel universum achter schuilgaat. Tijdens dit concert gebruiken de vier saxofonisten acht instrumenten om elke variatie haar eigen lading te geven.

Een reis door een mensenleven
“Voor ons belichamen de Goldbergvariaties een reis door een mensenleven”, zegt componist Peter Vigh, lid van het Berlage Saxophone Quartet. “De Aria – het begin- en sluitstuk van de dertig variaties – staat voor geboorte en dood, de bron waaruit we voortkomen en waar we naar terugkeren. Je kunt het ook zien als een zon die opkomt en ondergaat. In de variaties proef ik de vreugden en het verdriet van het bestaan. In de zeventiende hoor ik kinderen ravotten op het schoolplein. De eenentwintigste is een rouwstoet. Het is een meesterwerk dat alle dimensies van het leven omvat.”

Locatie: Stefanuskerk Finsterwolde, C.G. Wiegersweg 1
In de directe omgeving van de concertlocatie is mogelijk beperkte gelegenheid tot parkeren. Houd dus rekening met een (korte) wandeling.