NNT/ Toneelgroep ECHO

NNT/ Toneelgroep ECHO

De Poolse Bruid

NNT/ Toneelgroep ECHO

De Poolse Bruid

  • Donderdag 27 augustus 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:30 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 27 augustus 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:30 start of event
  • (Times are subject to change)

“Deze De Poolse Bruid wordt niet alleen sterk geacteerd, ook de muzikale inbreng van Bert Hadders en Joost Dijkema is optimaal, nergens opdringerig. In een minimale omgeving haalt de productie er het maximale uit. Ga daarom nu alvast maar kijken.” (Dagblad van het Noorden)

Zomer 2019 speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in het bezit van het Groninger Landschap. Publiek en pers waren razend enthousiast. In augustus speelt het NNT wel 13 voorstellingen in de Kleine Zaal van De Oosterpoort, in een speciale opstelling conform de RIVM-richtlijnen. Hoewel De Oosterpoort de sfeer van historische boerderij De Haver niet kan oproepen, zullen de prachtige tekst, muziek en spel moeiteloos de beelden van het leven op het Hogeland creëren!

Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Summerstage dinner

Summerstage dinner

Vanaf 17.00 uur kun je terecht in onze zomers ingerichte binnentuin. Op de kaart vind je heerlijke streetfood gerechten, om samen te delen of om zelf lekker van te genieten. Bekijk de menukaart en reserveer via horeca@spotgroningen.nl (beperkt aantal plekken bij het diner).

Summerstage

Summerstage

Deze voorstelling is onderdeel van Summer Stage, ons zomerprogramma vol theater en muziek. Van klassiek en cabaret tot toneel en muziek. Bekijk het hele programma hier.

Een mens heeft uitzicht nodig
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Zijn prachtige tekst is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020.

“Adembenemend minimaal” – Dagblad van het Noorden

“Vanaf de allereerste scène bestaat die [de film] niet meer en wordt je meegezogen in dit ontroerende verhaal.” – Theaterkrant

“Het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan. Smaakt naar meer. Veel meer.” – Friesch Dagblad