Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Meesterpianist Gavrylyuk speelt Rachmaninov

Noord Nederlands Orkest

Meesterpianist Gavrylyuk speelt Rachmaninov

  • Vrijdag 19 mei 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 19 mei 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Wagenaar    Ouverture “Cyrano de Bergerac” op.23 / Rachmaninoff    Rapsodie op een thema van Paganini op.43 / Saint-Saëns    Symfonie no.3 op.78 in c kl.t.

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten kunt u meebestellen bij uw bestelling of reserveren bij de kassa 050-3680368.

Dirigent    Antony Hermus
Piano    Alexander Gavrylyuk
Orgel    Leo van Doeselaar

Het NNO stelt een meesterpianist van absolute wereldklasse aan u voor. Het is de Oekraïens-Australische Alexander Gavrylyuk (1984). In 2015 was hij dé sensatie van het Gergiev Festival in Rotterdam en maakte hij een verpletterende indruk in serie Meesterpianisten in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Bij het NNO speelt Gavryrlyuk de Rapsodie op een thema van Paganini (1934), een van de mooiste werken van Sergej Rachmaninov. Het zijn 24 variaties op een vioolwerk van de Italiaan Niccolò Paganini, die in zijn tijd bewonderaars naar adem liet happen met zijn virtuoze spel. Heel bekend is de op-en-top romantische 18e variatie, waarvan Rachmaninov gelijk al wist dat het een kaskraker zou worden. “Deze is voor mijn agent”, zei hij met een knipoog. In het stuk is ook het Dies Irae-thema uit de middeleeuwse dodenmis verwerkt. Ditzelfde thema is leidend in het volgende werk op het programma, de Derde symfonie (1886), bijgenaamd ‘Orgelsymfonie’, van Camille Saint-Saëns. Het macabere thema krijgt in de slotmaten het karakter van een glorieuze overwinning. Heel bijzonder is de imposante rol van het grote orgel in het tweede en vierde deel, alsof er een extra orkest bij komt.

Speciaal voorprogramma door jongNBEnoord in de foyer (De Oosterpoort)
Het jongNBEnoord bestaat uit tien talentvolle muzikanten op respectievelijk fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, altsaxofoon, baritonsaxofoon en slagwerk. Het is een van de vier regionale blazersensembles in de leeftijd van 15-20 jaar die het Nederlands Blazers Ensemble heeft opgericht. De ambitie is om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken. In enkele repetities werken de jonge musici toe naar een mooi concert, samen met het NBE of met professionele orkesten zoals het Noord Nederlands Orkest. JongNBEnoord wordt gecoacht door Jeannette Landré, fluitiste van het NBE. Op het programma staan werken van Rameau, Stromae, Debussy, Dorsey, Brel en Bizet.