Nederlandse Reisopera

Nederlandse Reisopera

Bruid te koop! (Smetana)

Nederlandse Reisopera

Bruid te koop! (Smetana)

  • Zondag 22 maart 2020
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 19:30 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

In verband met de opgelegde maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus is dit concert helaas geannuleerd. We weten op dit moment nog niet hoe de afhandeling zal vergaan. Zodra daarover meer bekend is, nemen we per mail contact met je op.

Een volwassen sprookje vol seks en humor!  Regisseur John Yost en vertaler Anne Lichthart bewerkten Smetana’s De verkochte bruid tot een fonkelnieuwe komische opera Bruid Te Koop!, gezongen in onverbloemd Nederlands. Rokjesdag zal nooit meer hetzelfde zijn!

Kijk, de zon begint te schijnen
Yes! de winter gaat verdwijnen
Blote benen in de zon, ja lekker zeg
Rokjes uit de kast en hop, panty’s weg.

Het verhaal
Op de eerste zonnige dag van het jaar – Rokjesdag – maken we kennis met Marshenka en haar vriend, de arme maar knappe Jenik. Plotseling staat de oude huwelijksmakelaar Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt hen een bijna vergeten contract onder de neus. In dit contract belooft de vader van Marshenka in ruil voor een grote lening zijn dochter als bruid aan de zoon van Micha. Als vader Kruschina dit contract breekt, zal hij de lening volledig terug moeten betalen… Zal Marshenka dit accepteren? En welk plan smeedt Jenik intussen – hij wil Marshenka absoluut niet opgeven.

Beoogde huwelijkskandidaat Vasek kan door te trouwen met Marshenka onder het juk van zijn dominante moeder Hata uitkomen – eindelijk vrijheid! Maar heeft hij daar een huwelijk met de gruwelijk verwende en veeleisende Marshenka voor over?

Inleiding

Inleiding

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding om 18.30 uur. Deuren gaan om 18.15 uur open. Kaarten à € 2,75 kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart bestellen wanneer u al kaarten heeft.

‘Ik krijg wat ik wil’, dat is de tijdgeest en daar gaat ook deze opera over.” Lees hier het interview met Anne Lichthart.

“Het is een modern sprookje voor volwassenen geworden, dat zich afspeelt in een dorp, ergens in een parallel universum.” Lees hier het interview met John Yost.

De keuze van Yvonne van den Berg

Bruid Te Koop! is de Nederlandse versie van Smetana’s wereldberoemde opera Die Verkaufte Braut. Toegegeven, het verhaal was inderdaad wel aan een opfrisbeurt toe, maar dankzij de sprankelende vertaling van Anne Lichthart zet de Nederlandse Reisopera in dit volwassen sprookje vol seks en humor een stralend jong bruidje op het podium. Een bruid die weer helemaal rechtdoet aan de heerlijke muziek die Smetana – zoon van een Tsjechische bierbrouwer – schreef. Alleen al die meesterlijke, bijna Mozartachtige ouverture…
“De Nederlandse Reisopera is een graag geziene gast in de Stadsschouwburg”, aldus programmeur Yvonne van den Berg. “Bijna ieder jaar verzorgen zij wel een productie die te zien is in Groningen, de laatste jaren ook meermalen begeleid door ons eigen Noord Nederlands Orkest. Daar mag de stad trots op zijn, want de Reisopera staat voor kwaliteit en kiest zorgvuldig zijn solisten, regisseurs en orkesten.”

“Opera is eigenlijk een apart fenomeen. Sterfscènes kunnen op het toneel minuten duren, in verhaallijnen ontbreekt elke logica, vrouwenrollen worden gezongen door mannen en het publiek slikt genietend al deze onzin en vraagt om meer. Want het is theater en daar kan alles. Smetana componeerde zijn komische opera Verkochte Bruid in 1866. In 1892 brak het werk door in het internationale repertoire en sindsdien is het niet meer weg te denken uit de canon. De Nederlandse Reisopera steekt de opera in een moderne jas. Komische scenes, een eigentijdse Boer zoekt Vrouw, Boheemse dansen en dat allemaal op nieuwe, Nederlandse teksten. De Reisopera toont lef en gelooft in de regie van John Yost, die met stijlvolle belichting, een winkelkarretje uit de supermarkt en tal van andere vondsten het verhaal kracht geeft. Gelooft u mee en kom genieten van een van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire, gebracht door bevlogen musici van eigen bodem.”

Gezongen in het Nederlands, met Nederlandse en Engelse boventiteling.

muziek: Bedřich Smetana ∙ libretto: Karel Sabina ∙ bewerking en Nederlandse tekst: Anne Lichthart ∙ muzikale leiding: Ed Spanjaard ∙ regie: John Yost ∙ met: Laetitia Gerards, Wiebe-Pier Cnossen, Martina Prins, Denzil Delaere, Mark Omvlee, Florian Just, Francis van Broekhuizen e.a. ∙ m.m.v. Orkest van het Oosten, Gelders Orkest en Concensus Vocalis